Girorekening Rode Kruis voor hulp Gaza en Israël

Mensen kunnen geld storten op het nieuw geopende girorekeningnummer 7244 van het Nederlandse Rode Kruis voor de slachtoffers van het geweld in Gaza en Israël. Dat heeft de hulporganisatie dinsdag bekendgemaakt.

Redactie
Het vernietigde huis van strijder van de Islamitische Jihad Hasam Al Kholy in Gaza-stad. Beeld ap
Het vernietigde huis van strijder van de Islamitische Jihad Hasam Al Kholy in Gaza-stad.Beeld ap

Het Rode Kruis zegt zich grote zorgen te maken over het toenemend aantal burgerslachtoffers door het opgelaaide geweld. 'De getroffen bevolking en gewonden hebben dringend medische hulp nodig, maar ook ambulances en medische materialen, zoals verband en infusen', aldus een woordvoerder van het Rode Kruis in Den Haag.

De situatie wordt volgens de zegsman met het uur slechter. Door de bombardementen op het dichtbevolkte Gaza is het aantal doden en gewonden afgelopen dagen fors toegenomen. 'De isolatie van Gaza en de daardoor geringe bewegingsvrijheid van burgers in combinatie met de beperkte infrastructuur maakt de bevolking in dit gebied extra kwetsbaar'', aldus het Rode Kruis.

Naast het veldwerk bemiddelt het Rode Kruis om de invoer van medicijnen, benzine en andere hulpgoederen naar het bezette gebied mogelijk te maken. Zo konden afgelopen dagen acht vrachtwagens de grens passeren en kon ruim 300.000 liter benzine worden ingevoerd om de energiecentrale en het ziekenhuis in bedrijf te houden.

'Onze vrijwilligers lopen zelf ook gevaar tijdens de bombardementen van beide kanten. Zo raakten 6 vrijwilligers van de Palestijnse Rode Halve Maan licht gewond terwijl ze uitrukten om hulp te bieden.'' Het Rode Kruis heeft regelmatig contact met de autoriteiten in Israël en Gaza om de strijdende partijen erop te wijzen burgers te ontzien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden