Gingrich' peilingen storten in: hoop voor Obama

De Republikeinse presidentskandidaat Newt Gingrich steeg de afgelopen weken tot grote hoogten in de peilingen. Maar net als veel van zijn voorgangers, is zijn ster inmiddels even snel dalende. De tegenstander van de Republikeinen, president Obama, krabbelt juist op.

Sebastiaan Timmermans
Newt Gingrich tijdens een campagne-evenement in de staat Iowa. Beeld afp
Newt Gingrich tijdens een campagne-evenement in de staat Iowa.Beeld afp

Newt Gingrich volgt het pad dat eerder door kandidaten als Rick Perry en Herman Cain werd bewandeld. Ook zij kwamen bovendrijven als dé kandidaat die favoriet Mitt Romney van de winst kon houden.

Rick Perry maakte een aantal blunders tijdens de debatten en ligt inmiddels ver achter. Herman Cain werd achtervolgd door seksschandalen en stapte zelf uit de race. Newt Gingrich kreeg de afgelopen tijd keiharde aanvallen van pro-Romney-groepen en andere presidentskandidaten om de oren. Vooral dat hij lobbyist was voor hypotheekverstrekker Freddie Mac en daar veel geld voor kreeg, wordt hem ingewreven. Ook het feit dat hij inmiddels voor de derde keer getrouwd is, doet het niet goed bij veel Republikeinse kiezers. Dat hij middels een verklaring beloofde nu wel trouw te blijven, hielp daarbij niet.

De zakken van Mitt Romney en zijn medestanders zijn diep. Hij heeft veel steun binnen het Republikeinse establishment. Velen geloven dat Romney de enige is die Obama kan verslaan in november 2012. Gingrich heeft amper geld in zijn campagnekas en kan dus niet terugslaan door het uitzenden van tegen-spotjes.

Dat wordt steeds duidelijker in de peilingen. In dit overzicht is te zien dat Romney Gingrich in rap tempo aan het inhalen is. Ook in de peilingen per staat valt Gingrich terug. Zo is in de staat Iowa, die als eerste haar voorverkiezingen organiseert op 3 januari, Ron Paul inmiddels koploper. Het kan goed zijn dat hij de nieuwe kandidaat wordt, die een spurt maakt in de peilingen.

Tot nu toe komt er telkens een kandidaat op die Romney voorbij gaat. De oud-gouverneur van Massachusets ligt namelijk goed bij veel gematigde kiezers, maar 'echte' Republikeinen zijn minder enthousiast. Zij geven telkens hun steun aan een kandidaat die van hem kan winnen, omdat ze Romney niet conservatief genoeg vinden. Wanneer die kandidaat een uitglijder maakt, stappen ze over naar de volgende. Amerikaanse media noemen dit ook wel 'alles behalve Romney-kiezers'.

Obama
De peilingen zien er voor president Obama juist steeds beter uit. Een peiling van de Washington Post liet voor het eerst in maanden weer meer voor- dan tegenstanders van zijn beleid zien. De Amerikanen werden door de economische rampspoed en de vele ruzies in politiek Washington steeds negatiever over hun president. Maar inmiddels lijkt het erop dat de economie wat aan het opkrabbelen is en de torenhoge werkloosheidscijfers dalen.

De algemene verwachting is dat de staat van de economie het campagnethema van 2012 wordt. Wil Obama herkozen worden, zal hij alles op alles moeten zetten om de economie te stimuleren en nog meer mensen aan het werk te krijgen.

null Beeld bruno
Beeld bruno

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden