Update

Gingrich grote winnaar verkiezing South Carolina

Newt Gingrich heeft de voorverkiezing in de Amerikaanse staat South Carolina overtuigend gewonnen. In de strijd om de Republikeinse kandidatuur voor het presidentschap haalde hij zaterdag 40,4 procent van de stemmen. Mitt Romney, zijn voornaamste opponent, bleef steken op 27,9 procent.

Newt Gingrich zaterdag in South Carolina, omstuwd door media en medestanders. Beeld ap
Newt Gingrich zaterdag in South Carolina, omstuwd door media en medestanders.Beeld ap

De overige kandidaten speelden een bijrol. Rick Santorum wist 17 procent van de kiezers achter zich te vergaren, Ron Paul 13 procent.

Verrassing
De winst van Gingrich komt als een verrassing. In peilingen ging Romney eerder deze week nog glansrijk aan de leiding. Bovendien zag Gingrich zich de afgelopen dagen in het nauw gebracht door beschuldigingen van een ex-echtgenote over zijn wens om er een 'open huwelijk' op na te houden.

Gingrich deed het buitengewoon goed bij de kiezers die op het laatste moment moesten besluiten wie hun stem zou krijgen, meldt de zender ABC. Meer dan de helft van hen zou een voorkeur voor Gingrich hebben uitgesproken.

Genadeklap
'South Carolina, bedankt', meldde Gingrich kort na sluiten van de stembussen op zijn Twitter-account. 'Help me om de genadeklap uit te delen in Florida.' In die staat worden dinsdag 31 januari voorverkiezingen gehouden.

Mitt Romney erkende zijn nederlaag kort na het sluiten van de stembussen, gisteravond om 7 uur plaatselijke tijd, en feliciteerde zijn opponent. In een toespraak bereidde hij zijn aanhang voor op een langdurige strijd en leverde hij kritiek op Gingrich, zonder overigens diens naam te noemen.

Gouverneur
Romney zei dat de Republikeinse partij geen presidentskandidaat zou moeten kiezen die nooit een bedrijf heeft geleid of gouverneur van een staat is geweest.

Bij de voorverkiezingen wordt uitgemaakt wie het later dit jaar tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen namens de Republikeinse partij opneemt tegen Barack Obama.

null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden