Gingen de undercoveragenten te ver bij het uithoren van 'de Junk'?

Met een gewiekste undercoveractie probeerde de recherche Stefan S. uit Amsterdam-West uitspraken te ontlokken over de liquidaties in de Staatsliedenbuurt. Dat lukte. Een beetje.

Paul Vugts
null Beeld ANP
Beeld ANP

Undercoveroperaties van de recherche zijn steevast intrigerend. Lastig, soms filmisch. Nu was Stefan S. (1969) uit Bos en Lommer doelwit. Hij staat bekend als Stefan de Junk. Hij liet criminelen zijn woning in de De Rijpstraat gebruiken om spullen te stallen en onder te duiken.

Anouar B. (1980), alias Popeye, zou bij hem hebben geschuild nadat die volgens justitie een belangrijke rol had gespeeld bij de liquidaties in de Staatsliedenbuurt op 29 december 2012.

In het voorjaar van 2014 wordt Stefan S. gearresteerd op verdenking van heling van een telefoon. Typisch zo'n verslaafdenzaakje, lijkt het. Maar nee. Een andere verdachte in de arrestantenbus is geen andere verdachte, maar een undercover. Die papt met S. aan.

Popeye
Allebei weer op straat houden ze contact. De rechercheur doet zich voor als bekende van de familie van Popeye. Hij wint S.' vertrouwen.
Gaandeweg introduceert hij twee andere geheim agenten. Die spreken met S. af bij station Sloterdijk. In hun auto zou S. vertellen dat hij zijn vermoede drugsdealer Anouar B. na 'het knallen van oud en nieuw' (de wildwestschietpartij) liet onderduiken in zijn kelder - tot hij naar het buitenland vertrok. 'A man on the run, die help je gewoon.' S. had Anouar met een vuurwapen gezien. Hij merkte 'dat Anouar ergens mee zat en dat hij paranoia was'.

Bij een ontmoeting in juli 2014 bij het brugrestaurant over de A4, kwam een vierde undercoveragent opdagen. Weer deed S. wat uitspraken. Uiteindelijk zou hij vertellen dat Anouar in zijn huis een ontmoeting had met 'die jongen die was neergeschoten nadat hij in de gracht was gesprongen'.

Rammelen
Justitie vult in: medeverdachte Adil A., die vier weken na de liquidaties door een arrestatieteam op de vlucht was neergeschoten. S. had 'iets van metaal had horen rammelen' tijdens die ontmoeting. Justitie vult in: een vuurwapen. Met een gsm van S. zou naar Hamza B. zijn gebeld: een medeverdachte die in Marokko tot twintig jaar is veroordeeld.

Of broers van Anouar B. bij S. zijn langsgeweest om hem onder druk te zetten, zoals justitie vermoedt, of niet: gisteren beriep S. zich op zijn zwijgrecht als de rechters hem naar de undercoveractie vroegen. Wel vertelde hij dat hij gaat verhuizen wegens 'alle trammelant'.

Zijn advocaat zal volgende week betogen dat de undercoveragenten te ver zijn gegaan.

Maandag houden aanklagers Maaike van Kampen en Hans Oppe eerst hun requisitoir en formuleren ze hun strafeisen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden