Breaking news

Gijzelingsactie Sydney duurt voort; geen details over eisen

In een café in de Australische stad Sydney wordt sinds het begin van afgelopen nacht (Nederlandse tijd) een onbekend aantal mensen gegijzeld. Vijf mensen konden het café ontvluchten en zijn vrij. Voor zover bekend is iedereen binnen ongedeerd. De gijzelnemer zou een vlag van Islamitische Staat eisen en een gesprek met premier Tony Abbott van Australië. De Australische politie wil geen details over de eisen en onderhandelingen geven.

Scherpschutters van de Australische politie in de omgeving van de gijzeling Beeld afp
Scherpschutters van de Australische politie in de omgeving van de gijzelingBeeld afp

Ruim veertig moslimorganisaties hebben in een gezamenlijke verklaring de gijzelingsactie veroordeeld, meldt persbureau AFP. 'We verwerpen elke poging om angst en terreur te zaaien in de harten van onschuldigen.'

Een gegijzelde nam contact op met televisiezender Channel10 om de eisen van de gijzelnemer bekend te maken. Ook plaatsen sommige gegijzelden berichten op sociale media met de eisen van de man. Channel10 heeft een video ontvangen waarin een gegijzelde vertelt wat de eisen van de gijzelnemer zijn, maar die is op verzoek van de politie niet gepubliceerd. Ook heeft de zender tweets over de eisen van de gijzelnemer verwijderd.

De zwaargewapende man houdt de hooguit dertig gegijzelden vast in het Lindt-café in het financiële centrum van Sydney. Voor het raam van het café hielden twee mensen een vlag omhoog met de islamitische geloofsbelijdenis in het Arabisch.

In een persconferentie wilde de politie van Sydney verder geen details geven over de eisen van de gijzelnemer. 'We hebben op meerdere momenten op verschillende manieren contact gehad met de gijzelnemer. We hebben de beste onderhandelaars in de wereld. Het kan een tijdje duren. We houden alle communicatiemiddelen in de gaten, ook Facebook en Twitter. Er is speculatie over wat zijn eisen zouden zijn, maar daar kan ik niet op ingaan. Het belangrijkste is de veiligheid van de gegijzelden.'

Een man met een rugzak liep heen en weer achter de glazen deuren. In eerste instantie wisten drie gijzelaars te ontsnappen, een klein uur later konden nog twee personen het café uitrennen.

(tekst loopt door onder de video)

null Beeld epa
Beeld epa
Een gijzelaar is kunnen ontsnappen aan de gijzelnemer en wordt opgevangen door een Australische politieagent. Beeld ap
Een gijzelaar is kunnen ontsnappen aan de gijzelnemer en wordt opgevangen door een Australische politieagent.Beeld ap

De gijzeling begon in de ochtend. Honderden politiemensen hebben inmiddels de omgeving afgezet. Straten zijn afgesloten en kantoren ontruimd. Het publiek is verteld weg te blijven van Martin Place, waar ook de kantoren zijn van de premier van de deelstaat, de centrale bank en de kantoren van twee van de grootste banken van Australië. Het parlement van New South Wales ligt een paar straten verderop.

Australische televisiestations zonden beelden uit die door de ramen van het café waren gemaakt. Daarop waren mensen te zien met hun armen omhoog en hun handen tegen het vensterglas.

Het beroemde operagebouw van Sydney werd kort na de gijzeling ontruimd nadat er een verdacht pakketje was gevonden. Gebouwen om het café heen zijn uit voorzorg ontruimd.

Coalitie tegen IS

De Australische premier Tony Abbott heeft het Nationale Veiligheids Comité bij elkaar geroepen vanwege de gijzeling. Australië maakt deel uit van de door Amerika geleide coalitie die in Syrië en Irak de Islamitische Staat (IS) bestrijdt. Het land houdt rekening met vergeldingsacties op eigen bodem. Australië verhoogde in september het dreigingsniveau voor een terreuraanslag naar het hoogste niveau.

'We weten niet of er een politiek motief is, maar er zijn kennelijk aanwijzingen dat dat er is', aldus Abbott. 'Dit is overduidelijk een zeer zorgwekkende situatie, maar alle Australiërs moeten er zeker van zijn dat onze politie en veiligheidsdiensten goed opgeleid en uitgerust zijn en dat ze op een professionele manier reageren', staat in een verklaring van Abbott.

Een geplande bekendmaking van begrotingsplannen heeft de Australische regering vandaag uitgesteld.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld afp
Beeld afp
Een gijzelaar is kunnen ontsnappen aan de gijzelnemer en wordt opgevangen door een Australische politieagent. Beeld ap
Een gijzelaar is kunnen ontsnappen aan de gijzelnemer en wordt opgevangen door een Australische politieagent.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden