'Gijzeling niet op zijn plaats voor arme wanbetaler'

Rechters scherpen de maatregel aan waarbij ze op verzoek van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) wanbetalers laten gijzelen die hun verkeersboete niet kunnen betalen. Ze zien het als een oneigenlijke maatregel om mensen die niet beschikken over geld, toch in de cel te krijgen. Dat schrijft het AD vandaag.

null Beeld anp
Beeld anp

Vorig jaar vroeg het CJIB kantonrechters 37.000 keer om zo'n gijzeling vanwege onbetaalde verkeersboetes. Als het verzoek wordt ingewilligd, belanden wanbetalers achter de tralies zonder dat de schuld komt te vervallen.

Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak, zegt in het AD: 'Het is heel vervelend als er mensen zijn gegijzeld die echt niet kunnen betalen. Er moet aantoonbaar sprake zijn van onwil, niet van onmacht.'

De Raad voor de Rechtspraak wil in de toekomst degelijker dossiers eisen van het Openbaar Ministerie over de financiële huishouding van wanbetalers. Wie tot zijn nek in de schulden zit, moet niet in de gevangenis belanden vanwege een gijzeling, aldus Bakker. Hij benadrukt evenwel dat ze niet ongestraft moeten kunnen wegkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden