Gijs van Dam: Niemand gelooft nog dat ik een verkrachter ben

Tv-producent Gijs van Dam merkt dat mensen hem een jaar na de aantijging van Jelle Brandt Corstius niet meer als verkrachter zien. 'Ik geloof niet dat iemand dat nog gelooft', zei hij donderdagavond in Pauw.

Gijs van DamBeeld ANP

De twee mannen hadden vijftien jaar geleden een onenightstand; Brandt Corstius stelde een jaar geleden in een artikel in Trouw dat hij die nacht seks tegen zijn wil zou hebben gehad.

Hoewel de naam van Van Dam niet genoemd werd in het artikel, was uit de omschrijving wel op te maken dat het om de tv-producent ging met wie Brandt Corstius had samengewerkt.

Bekijk hier het gesprek in Pauw. Tekst gaat verder onder de video.

Gelijkwaardige seks
Hij verwijt Brandt Corstius dat hij niet gewoon naar de politie is gestapt als hij het gevoel had dat de seks niet met wederzijdse instemming was geweest. 'Er is een jaar van mij afgepakt', stelt Van Dam. 'Het was geen #MeToo, het was gelijkwaardige seks tussen twee jongens van gelijke leeftijd in een gelijke verhouding.'

Brandt Corstius meldde woensdag af te zien van een rechtszaak omdat hij zijn doel zou hebben bereikt. Van Dam zet zijn zaak wel door.

'Ik zie daarvan af, omdat het emotioneel te belastend is voor mij en mijn gezin. Ik houd mij vast aan de mensen - ja ook mannen - die aangifte hebben gedaan na publicatie van mijn stuk', aldus Brandt Corstius donderdagavond in een verklaring voorafgaand aan de uitzending van Pauw.

Van Dam klaagde Brandt Corstius eerder aan voor smaad. Maar op 19 juli werd bekendgemaakt dat zowel in zijn zaak als in de zaak die Brandt Corstius tegen Van Dam had aangespannen, niet tot vervolging werd overgegaan. Volgens het OM was er namelijk geen sprake van smaad.

Toch vervolgen
Van Dam is vervolgens een Artikel 12-procedure tegen Brandt Corstius begonnen. Hij heeft begin oktober het gerechtshof gevraagd te onderzoeken of het Openbaar Ministerie de presentator toch moet vervolgen voor smaad en laster.

'Wij hebben gegronde redenen om te stellen dat smaad en laster bewezen is', stelt Van Dam. 'Dat begon al op het moment dat hij bij Trouw mijn naam noemde. De krant heeft niets gecheckt, heeft het verhaal op de voorpagina gegooid. Mijn leven is letterlijk vernietigd.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden