'Gigantische voorraad olie en gas onder noordpool'

WASHINGTON - Negentig miljard vaten olie en bijna eenderde van al het aardgas in nog niet aangeboorde bronnen. Dat is volgens Amerikaanse wetenschappers de natuurlijke schat die in het gebied ten noorden van de poolcirkel te halen valt.

Deze constatering is de uitkomst van het grootste onderzoek dat het Amerikaanse instituut US Geological Survey ooit in het poolgebied deed. Het onderzoeksrapport werd woensdag gepresenteerd. USGS veronderstelt dat de bodemschatten technologisch gezien te ontginnen te zijn. Of het project ook haalbaar is gezien de kosten van het overwinnen van obstakels als het pakijs of de diepte van de zee, is niet berekend.

USGS schat dat 84 procent van alle onontdekte gas- en olievelden ter wereld zich onder de zeebodem bevindt. Een groot deel daarvan bevindt zich echter binnen territoriale grenzen, zodat landen er een claim op kunnen leggen. Met name het gebied rond Rusland en Alaska herbergt mogelijk meer dan de helft van alle onontdekte olie.

Mark Myers, directeur van USGS, zei dat zijn organisatie de uitkomsten van het vier jaar durende onderzoek aan iedereen ter wereld bekend wil maken. Volgens hem is het van vitaal belang om te weten wat er zich boven de poolcirkel precies onder de bodem bevindt, voordat de wereld keuzes maakt ten aanzien van het toekomstige olie- en gasverbruik en de daarbij behorende keuzes ten aanzien van natuurbehoud. (AP)

Foto AP/Nasa Beeld
Foto AP/Nasa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden