Gigantische vogelspin - zo groot als een mensenhoofd - ontdekt op Sri Lanka

Wetenschappers zijn in het noorden van Sri Lanka gestuit op een gigantische vogelspin. Het dier, genaamd Poecilotheria rajaei, is ongeveer net zo groot als een mensenhoofd.

Redactie
null Beeld Ranil Nanayakkara
Beeld Ranil Nanayakkara

De nieuwe soort vogelspin behoort tot het Poecilotheria-geslacht, ook wel 'Pokies' genoemd. Deze soorten komen voornamelijk in India en op Sri Lanka voor. Het beest leeft in bomen en is van poot tot poot ongeveer 20 centimeter lang.

De vogelspin werd voor het eerst in 2009 gespot, een dood mannelijk exemplaar. Deze week af van de andere Poecilotheria-soorten, maar om zeker te zijn dat het daadwerkelijk om een nieuw soort ging, waren meer exemplaren nodig.

Beschrijving
Uiteindelijk vond een onderzoeksteam, onder leiding van Ranil Nanayakkara, in de bossen van Sri Lanka ook vrouwtjes en jongeren van het nieuwe soort. Pas toen kon er een gedetailleerde beschrijving van de nieuwe spinachtigen gemaakt worden.

'Ze zijn vrij zeldzaam', vertelt Nanayakkara in het British Tarantula Society's Journal. 'De spinnen hebben de voorkeur voor oude bomen, maar door de ontbossing in het land is het aantal spinnen flink afgenomen. Door het gebrek aan een geschikte leefomgeving zitten ze nu ook in oude gebouwen.'

Poecilotheria-spinnen staan bekend om hun kleuren, snelheid en gif. Ze zijn te vergelijken met de goliathvogelspin, een van de grootste spinnen te wereld.

null Beeld Ranil Nanayakkara
Beeld Ranil Nanayakkara

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden