Gigantische tafel en stoelen naar Dam op 5 mei

Een groep timmerlieden, meubelmakers, leerlingen en vrijwilligers zijn al weken bezig in het Amstelpark met de bouw van een enorme keukentafel en twee keukenstoelen. De tafel, zo groot als een klein huis, en de twee stoelen worden in de nacht van 4 mei richting de Dam gebracht, waar ze de hele 5 mei zullen staan.

Redactie
null Beeld Michiel van Landeweerd
Beeld Michiel van Landeweerd

De tafel en stoelen staan symbool voor de Vrijheidsmaaltijd, die aan honderden tafels in de stad genuttigd wordt. De tafel werd bedacht door kunstenaar Arne Hendriks. Hendriks: 'Aan de keukentafel eet je samen, drink je samen, praat je met elkaar. Het is in feite een instrument van saamhorigheid. Door de tafel zo groot te maken en hem op een rare plaats te zetten, haal je een truc uit: het zorgt dat je opnieuw kijkt naar een object waar je dagelijks achteloos aan voorbijloopt. De tafel moest midden op de Dam komen te staan, want geen andere plek in Nederland slaat zo mooi een brug tussen de herdenking op 4 mei en de viering van de Bevrijding de volgende dag.'

De tafel is ontworpen door Stichting Stadshout. In de tafel is een 155 jaar oude rode beuk van de Prinsengracht verwerkt. 'De stoel is bijna compleet uit een populier uit de Prinses Irenestraat. In de tafel zit onder meer een iep uit het Vliegenbos en lindes uit de Orteliusstraat,' vertelt oprichter en meubelmaker Crisow von Schulz.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden