'Gigantische fraude bij verkiezingen Zimbabwe'

Terwijl een belangrijke functionaris binnen de partij van de Zimbabwaanse president Robert Mugabe donderdag de overwinning in de verkiezingen opeiste, groeit de kritiek op de stembusgang.

Redactie
Een doos vol stembiljetten wordt geleegd in Harare. Beeld ap
Een doos vol stembiljetten wordt geleegd in Harare.Beeld ap

De belangrijkste toezichthouder ZESN in Zimbabwe verklaarde dat de geloofwaardigheid van de stemming ernstig in het geding is vanwege malversaties. De Partij van Mugabe's tegenstrever Morgan Tsvangirai, MDC, sprak van een 'gigantische fraude' en kondigde aan de uitslag niet te zullen accepteren.

Strafbaar
De partijfunctionaris van Mugabes ZANU-PF, wiens naam niet werd genoemd, claimde via persbureau Reuters een glansrijke overwinning op de MDC. 'Deze verkiezingen zijn voor ons. We hebben de MDC begraven. We hebben er nooit aan getwijfeld dat we zouden winnen.' Het is in Zimbabwe officieel verboden en strafbaar om voortijdig verkiezingsresultaten naar buiten te brengen.

Volgens toezichthouder ZESN werden duizenden kiezers in vooral stedelijke gebieden, vooral aanhangers van Tsvangirai, bij stembureaus weggestuurd waardoor ze niet konden stemmen. De secretaris-generaal van de MDC en huidig minister van Financiën Tendai Biti noemde de verkiezingen ongeldig.

Premier Morgan Tsvangirai van Zimbabwe, de grote rivaal van president Robert Mugabe, heeft de verkiezingen van woensdag 'nietig' verklaard. Hij verklaarde donderdag dat de verkiezingen 'een farce' waren door malversaties door aanhangers van Mugabe.

Ongeveer 6,4 miljoen Zimbabwanen konden woensdag stemmen voor het parlement en een president. Verwacht wordt dat de officiële uitslag er binnen 5 dagen is.

Afrikaanse Unie: geen onregelmatigheden
Woensdag nog had het hoofd van de waarnemersmissie van de Afrikaanse Unie, Olusegun Obasanjo, verklaard dat de verkiezingen op een vreedzame en ordelijke manier zijn verlopen. De regering had geen westerse waarnemers toegelaten. Alleen de Afrikaanse Unie, de Ontwikkelingsgemeenschap van Zuidelijk Afrika (SADC) en Zimbabwaanse organisaties mochten toezien op de gang van zaken.

De 89-jarige president Mugabe is al sinds 1980 aan de macht in Zimbabwe. Hij beloofde eerder uit de politiek te stappen als hij de verkiezingen verliest.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden