Gigantisch schilderij van Amsterdam zoekt eigenaar

Kunstenaar Barbara van Druten maakte in opdracht van het Ibis hotel bij de Stopera een gigantisch kunstwerk van Amsterdam van 17 bij 6 meter. Bij het Ibis bleek echter toch geen plek. Nu zoekt het schilderij een nieuwe muur in Amsterdam. 'Ook voor de Ziggo Dome was het te groot'.

Nouschka van der Meijden
Het hele schilderij is 17 bij 6 meter. Beeld Barbara van Druten
Het hele schilderij is 17 bij 6 meter.Beeld Barbara van Druten

Zeven maanden werkte van Druten samen met partner Niki Koutouras aan het kunstwerk dat uit 117 platen bestaat en waar bijna zeshonderd oude en nieuwe foto's van Amsterdam op zijn opgenomen. "Het was de bedoeling dat het kunstwerk op een grote buitenmuur van het hotel zou komen te hangen," zegt van Druten. "Maar toen we het wilden ophangen bleek de muur bewerkt met een zeer effectieve vuilafstotende crème. En daar kan het schilderij niet tegen."

Een behang met dezelfde print en bedrukte tafels zijn wel in het hotel te vinden. Voor het schilderij was geen plek meer. "Ibis heeft op alle mogelijke manieren geprobeerd mee te zoeken naar een nieuwe bestemming. Tot nu toe tevergeefs."

De kunstenaar heeft inmiddels met plekken als de Ziggo Dome en het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis gesproken. "Zelfs met iemand van het stadshuis. Iedereen reageert heel enthousiast, maar niemand heeft plek."

Mooi prijsje
Het kunstwerk staat nu opgeslagen bij de drukker. "Maar dit is een kunstwerk dat gezien moet worden. Het liefst door zoveel mogelijk Amsterdammers." Het materiaal is voor zowel buiten als binnen geschikt, wat perspectief biedt.

"Inmiddels gaat het ons niet eens meer echt om het geld," zegt van Druten. "Alle partijen hebben hun verlies genomen. We willen nu vooral dat het kunstwerk een mooie plek krijgt." Vanwege de unieke omstandigheden zijn de kunstenaars bereid het kunstwerk voor een 'uitzonderlijk' bedrag aan te bieden.

Amsterdammers die nog een grote muur ter beschikking hebben kunnen zich bij van Druten melden. Het miniscule Ibislogo in het midden is gelukkig amper te zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden