Update

'Giftige alg uitzonderlijk in Nederland'

De giftige alg dinoflagellaat komt in Nederland vrijwel nooit voor, des te uitzonderlijker is het dat deze in een kreek in het Zeeuwse Ouwerkerk is gevonden. Dat zegt programmaleider Toxische Stoffen Ron Hoogenboom van het instituut voor voedselveiligheid Rikilt in Wageningen.

Een gedeelte van de Oosterschelde. Beeld Archieffoto ANP
Een gedeelte van de Oosterschelde.Beeld Archieffoto ANP

'Het is heel verstandig dat er meteen groot alarm is geslagen. We moeten namelijk uitsluiten dat mosselen hiermee besmet zijn', aldus Hoogenboom. Als iemand met de alg besmette mosselen eet, kan die persoon 'goed ziek' worden.

De giftige alg dinoflagellaat komt volgens Hoogenboom geregeld voor in Spanje, Ierland en Noorwegen. 'Deze alg houdt niet zo van onze kust omdat hier te veel golven zijn. Daarom zijn we erg verbaasd dat het hier is aangetroffen.'

Een hond die vorige week in de besmette kreek heeft gezwommen, is later overleden. 'We weten niet of dat door de giftige alg komt, dat is nu nog lastig te achterhalen. Wel worden waters in de omgeving onderzocht om uit te sluiten dat die ook besmet zijn.'

Een alg is een organisme. Het heeft hebben geen bladeren, wortels, bloemen of andere organische structuren zoals planten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden