Schuim

Gierende ouderen bij de boekpresentatie van De Huiskamer van Noord

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de boekpresentatie van De Huiskamer van Noord.

Bep Brens (r), spil van Het Baken, en stadsdeelvoorzitter Coby van Berkum, die van oma Bep een politiek lesje kreeg. Beeld Schuim
Bep Brens (r), spil van Het Baken, en stadsdeelvoorzitter Coby van Berkum, die van oma Bep een politiek lesje kreeg.Beeld Schuim

De tuinstoelen hadden ze al, de partytent is er speciaal voor vandaag. Op tafel staan bakjes met popcorn en luxe notenmix, ook met wasabinootjes. Die blijven over. Verder zijn er limonade en sap.

Het is feest in Het Baken, de huiskamer van Tuindorp Nieuwendam. Hier koken vrijwilligers drie keer per week een maaltijd voor buurtbewoners, op dinsdag, donderdag en vrijdag. Op woensdagmiddag zijn er pannenkoeken en kan er geklaverjast en gebingood worden.

"Een bruisende ouderensociëteit," zegt Arnoud Boerwinkel, die een jubileumboek over Het Baken schreef. "Opeens heeft iedereen het over de participatiemaatschappij en is het hip om elkaar te helpen. Dat gebeurt hier al dertig jaar."

Hij wijst me de gouden krachten aan. Bep bijvoorbeeld, zonder wie de hele zaak in elkaar zou storten, maar Bep wordt in juni aan haar heup geopereerd, dus dat wordt nog spannend. Of Jannie die elke dag om twee uur piepers zit te schillen, want ze eten wel elke dag aardappelen - met vlees en groenten en anders stamppot.

Twee dagen geleden at ik bij Indonesia van Ron Blaauw, een dag later zat ik tussen de gayporno en nu eet ik een gebakje met framboos tussen de oudjes van Noord. Schitterende baan.

Hans van der Beek Beeld Linda Stulic
Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Even naar Jannie. "Ja, ik ben het schillenmeisje." Of ik naar haar leeftijd mag vragen. "Zeg eens wat!" Dat is bij meisjes levensgevaarlijk, dus ik pas beleefd. "78. Nee hoor, 87. We hebben pas nog mijn verjaardag hier gevierd."

Met aardappelen? "Nee, toen heeft de slager het in orde gemaakt."

Stadsdeelvoorzitter Coby van Berkum had jaren geleden het onzalige plan De Baken samen te voegen met een bejaardenhuis verderop. Van Berkum: "Het was een goede leerschool voor me. Ik heb het besluit teruggedraaid, toen ik tot de orde werd geroepen door oude, wijze vrouwen."

In een volle raadszaal gebeurde dat, met Bep achter de microfoon. "Doodsbang was ik. Ik had zeven minuten. Die heb ik staan oefenen, voor de spiegel. Ik dacht: doe alsof ze allemaal in hun ondergoed zitten, en ik in mijn ondergoed sta. We zijn allemaal gelijk."

Heerlijke vrouw.

Het wachten is op Eric van der Burg, die het eerste exemplaar van het jubileumboek gaat uitreiken. De doos met boeken is er wel al. "Kijk," zegt oma Bep tegen Boerwinkel, "daar is je doos." Dertig gierende ouderen onder een partytent.

Van der Burg komt en spreekt vriendelijke woorden en ook oma Bep wil nog wat zeggen; ze heeft het voor de zekerheid opgeschreven. Vlekkeloos leest ze haar tekst voor. We staan vast weer allemaal in ons ondergoed.

Wat Boekpresentatie De Huiskamer van Noord
Waar Het Baken, Avenhornstraat
Wie Arnoud Boerwinkel, Bep Brens, Coby van Berkum, Eric van der Burg, Will van Schendel
Wanneer vrijdag 20 mei, 16.00 tot 18.00 uur

Drank en spijs ***
Sfeer
***
Hans
wilde oma Bep mee naar huis nemen

Arnoud Boerwinkel, auteur van De huiskamer van Noord, wordt geïnterviewd door Maureen Weijzig van De Echo. Beeld Schuim
Arnoud Boerwinkel, auteur van De huiskamer van Noord, wordt geïnterviewd door Maureen Weijzig van De Echo.Beeld Schuim
Wethouder Eric van der Burg en Will van Schendel van zorgstichting Doras. Beeld Schuim
Wethouder Eric van der Burg en Will van Schendel van zorgstichting Doras.Beeld Schuim
Rie Duisenberg (l) en Jannie Moed, het schillenmeisje. Beeld Schuim
Rie Duisenberg (l) en Jannie Moed, het schillenmeisje.Beeld Schuim
Ans Akkermans, Wil de Mare en Petra Broekhuizen (vlnr). De Mare speelde ooit in het Nederlands handbalteam, destijds nog met elf spelers. Mooie verhalen. Beeld Schuim
Ans Akkermans, Wil de Mare en Petra Broekhuizen (vlnr). De Mare speelde ooit in het Nederlands handbalteam, destijds nog met elf spelers. Mooie verhalen.Beeld Schuim
Corrie Cuijon, Hennie Halsema en Bep Plessius (vlnr) smikkelen van een wrap. Beeld Schuim
Corrie Cuijon, Hennie Halsema en Bep Plessius (vlnr) smikkelen van een wrap.Beeld Schuim
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden