Plus

Giel Beelen is moraalridder en shockjock ineen

Vrijdag neemt Giel Beelen (39) afscheid van de 3FM-ochtend. De zendermanager die hem zijn show in de ochtend gaf en de huidige zendermanager over de dj die zich wel dikwijls aan dezelfde steen stootte.

Giel Beelen heeft vrijdag zijn laatste ochtenduitzending Beeld ANP Kippa
Giel Beelen heeft vrijdag zijn laatste ochtenduitzendingBeeld ANP Kippa

'Heb je ooit gedacht: ik schors mezelf een maand?" Matthijs van Nieuwkerk vroeg het Giel Beelen, vorige week in DWDD. Nu had Beelen best wat verwacht van het moment dat je wist dat zou komen - zijn afscheid van de 3FM-ochtend - maar de vraag viel hem rauw op zijn dak.

"Nou, ja. Ik stop over een week," zei hij, een tikkie beteuterd.

Later kwam rapper Akwasi er nog keihard overheen. "Beste Giel, als ik aan tafel met je zat tijdens de DWDD-uitzending, had ik je als verse vis gefileerd."

Nee, er zat weinig glans aan de manier waarop Beelen daar aan tafel zat, opzichtig en met gebogen hoofd boetedoenend voor een onhandige, nee: ontzettend slechte grap. "En daarmee krijgt hij niet de gouden strik om zijn ochtendprogramma die hij verdient," zegt Basyl de Groot, zendermanager van 3FM.

Eersteklas racist
Onhandig? Zeker. Dom? Ook nog wel. Maar dat Beelen uitgebreid werd weggezet als eersteklas racist, steekt. "Toen het gebeurde dacht ik ook: fuck, wat zegt hij nou? Wat er gebeurde kan niet. Hij is diep door het stof gegaan, maar dat er nu een soort donderwolk boven zijn afscheid hangt, doet geen recht aan de wijze waarop hij 12,5 jaar zijn ochtendprogramma heeft gemaakt."

Die mening wordt gedeeld door voormalig 3FM-zenderbaas Florent Luyckx.

Onder hem kreeg Beelen in 2004 zijn programma GIEL. "Hij was daarmee het alternatief voor allemansvriend Edwin Evers in de morgen. Dat Giel polariseerde was bekend. Zijn leven speelde zich af op de radio en dat hij daarbij niet werd geremd door regels of ongeschreven radiowetten, sprak alleen maar voor hem. Hij maakte nooit radio zonder zich uit te spreken." Het maakte Beelen ongekend populair.

Krediet
Eerdere incidenten die Beelen al op zijn kerfstok had staan - hij noemde Mein Kampf eens het meest indrukwekkende boek dat hij kende omdat hij het interessant vond in het hoofd van een gestoorde gek te kijken - leverde hem vrij snel de reputatie van shockjock op.

Luyckx: "Toen ik verantwoordelijk was bij 3FM dacht ik ook weleens: had nou even iets langer nagedacht. Maar dat was mijn rol, hij bleef doen wat hij deed. Ik denk dat ik meer bezig was met de consequenties van zijn uitspraken dan hij zelf."

Er zit een lastige en vooral aanhoudende spagaat in wat Beelen doet. De ene keer neemt hij iemand keihard de maat, om vervolgens zelf aan te dringen op meer respect en verdraagzaamheid. Toch heeft Beelen altijd een groot krediet gehouden binnen 3FM.

'Door muren'
En niet onterecht, meent huidige zenderbaas De Groot, die ook een tijdje als samensteller van Beelens ochtendshow heeft gewerkt. "Nu de programmering grondig op de schop gaat is Giel de ideale sparringspartner. Op de weg naar ontwikkeling van de zender gaat het helpen dat hij er bij blijft. Als er iemand is die door muren gaat om iets geregeld te krijgen, is hij het."

De opkomst van Serious Request en de manier waarop hij jong Nederlands talent scout en een podium heeft gegeven - muzikanten, maar ook voor iemand als Frank van der Lende maakte Beelen zich sterk - worden veelvuldig gerekend tot zijn verdiensten.

Ergens is Beelen echter in dezelfde lift gestapt als die van zijn zender: terwijl het marktaandeel kelderde tot het laagste punt in elf jaar, kwam Beelen niet meer weg met opmerkingen die uit de bocht vlogen.

Of die nu seksistisch - bij de Britse zangeres Charli XCX - of simpelweg grof - 'Dikke vrouwen hebben geen doorzettingsvermogen' - waren. Het werd, zoals opvolger Domien Verschuuren (28) dat eerder kraakhelder benoemde in een interview, cool om Giel Beelen te bashen. Het imago van shockjock was niet meer per definitie iets wat voor hem sprak.

Meningenland
Luyckx: "Mensen zijn zijn acties meer gaan zien als een schreeuw om aandacht, denk ik. Dat is onzin, hij zegt gewoon wat hij vindt. En nadat hij iets gezegd heeft, stopt hij niet met nadenken. Hij is altijd bereid te reflecteren. Uiteindelijk zijn het incidenten in een lange, succesvolle 12,5 jaar. Daar zou hij meer krediet voor moeten krijgen."

Beelen zelf is zich bewust van zijn imago in meningenland Media. En ergens strookt het zelfs wel met de waarheid, meent hij. "Mensen hebben altijd een mening en ik wakker dat ook wel aan, denk ik. Het ideale imago heb ik niet en krijg ik niet. Er zijn genoeg redenen om mij niet leuk te vinden, maar ik hoop dat er ook wat dingen achter zijn gebleven die mensen waarderen. Ik heb nog steeds het idee dat dat zo is. Vreemd hè?"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden