Plus

Gidsen trekken zich niks aan van afspraken over betere doorstroming op de Wallen

Doorlopen op bruggen, niet hangen bij de ramen. Zo hoort het sinds het twee maanden oude convenant tegen de drukte door grote groepen toeristen op de Wallen, maar daar komt weinig van terecht.

Hanneloes Pen en Ton Damen
Paraplu omhoog en praten maar op de Oudezijds Achterburgwal, het gebeurt nog dagelijks Beeld Rink Hof
Paraplu omhoog en praten maar op de Oudezijds Achterburgwal, het gebeurt nog dagelijksBeeld Rink Hof

Een grote groep Japanse toeristen loopt van de Stoofsteeg naar de brug over de Oudezijds Achterburgwal. De gids met zijn rode vlaggetje houdt halt, 35 man luistert naar zijn uitleg.

Fout: de bruggen op de Oudezijds Achterburgwal staan in het rijtje druktegevoelige plekken in het Wallenconvenant. Stilstaan is er voor gidsen met groepen niet toegestaan. Maar de man met het vlaggetje heeft daar geen weet van. Zijn bedrijf heeft de regels niet ondertekend.

Vlak bij de brug, pal voor drie prostitutieramen, zet een andere gids zijn groep stil waarna een minutenlange luidruchtige uitleg volgt. Een badge op zijn kleding met de naam en het logo van zijn bedrijf ontbreekt. Niet stilstaan voor ramen? Hij heeft er lak aan.

Na een minuut of vijf vervolgt hij met zijn groep de rondleiding en duikt de Stoofsteeg in. Daar heeft Alberto Marabelli zijn winkel Red Alley in cannabis­zaden en rookattributen. "Soms is de steeg zo vol dat niemand mijn winkel binnen kan komen. Het heeft geen enkele zin om te vragen of ze door willen lopen."

Spreiden? Lachen!
Bewoonster Annemiek Overbeek kijkt pal uit op de Stoofsteeg. "Druktegevoelig? Dat is een understatement. Die steeg kom je 's avonds niet door. Op de brug staan ze vaak te stampen."

"Ik zie de laatste twee maanden geen verandering. Ik zie nooit iemand de hordes groepen een richting op duwen. De gemeente zegt dat ze de toeristen willen spreiden. Nou ik heb nog nooit zo hard gelachen."

Salomé Trip-Wagenhuis van Dutch Tour Company in de Trompettersteeg in het Sint Annenkwartier heeft het convenant wel ondertekend, maar is er niet blij mee. "Het leek een mooi begin, maar bedrijven die het niet hebben ondertekend, houden zich niet aan de regels. We zien dat buitenlandse gidsen groepen van vijftig tot zeventig man rondleiden. Daarom moeten de regels in de APV worden opgenomen."

Toeristenrivier
Ook bij Casa Rosso moeten groepen doorlopen. Eigenaar Jan Otten waakt er zelf over vanachter de kassa. "Veel tours komen niet uit de buurt en weten dat allemaal niet. Ze moeten niet hier stil gaan staan." Otten vindt overigens niet dat het te druk is op de Wallen. "Het gebied is alleen kleiner geworden en het rondje korter. Ik zie op een avond vaak drie keer dezelfde persoon langslopen."

Bewoonster Louise Linssen kijkt vanuit haar raam precies uit op de Gordijnensteeg, hoek Monnikenstraat, ook een van die 'druktegevoelige' plekken. "Ze willen dat de groepen niet groter zijn dan twintig man, maar nu staan er tien minuten lang drie van die groepen. Dat schiet niet op."

"Het voelt als een toeristenrivier die continu stroomt. Toeristen krijgen hier het verhaal te horen waarom in deze steeg zoveel travestieten zitten. De toeristen staan te giechelen en staan voor de ramen alsof ze een schilderij aan het bekijken zijn."

Liever grote groepen
Sandemans New Europe Tours heeft het convenant niet ondertekend. "We vinden sommige punten te strikt en hebben eigen regels opgesteld. Onze gidsen mogen bijvoorbeeld niet binnen drie meter voor een winkel stoppen."

Het bedrijf is voorstander van grote groepen omdat bij een groot aantal kleine groepen de gidsen elkaar gaan 'overschreeuwen'.

Een woordvoerder van de belangenvereniging van sekswerkers, Proud, vindt dat er een workshop moet komen voor gidsen. "Ik sprak een rondleider aan die op een plek stond waar hij niet mocht staan. Zijn bedrijf had nota bene het convenant ondertekend. De man had geen idee."

'Het leek een mooi begin, maar bedrijven die het niet hebben ondertekend, houden zich niet aan de regels' Beeld Laura van der Bijl
'Het leek een mooi begin, maar bedrijven die het niet hebben ondertekend, houden zich niet aan de regels'Beeld Laura van der Bijl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden