null

Gideon G. krijgt 23 jaar cel voor moord op Vincent Jalink

Beeld ANP

De rechtbank veroordeelt Gideon G. (30) uit Amsterdam-Zuidoost tot 23 jaar cel voor het ‘gewetenloos en kil’ liquideren van crimineel Vincent Jalink (39) op 27 mei 2016 – voor de ogen van zijn zoontje van 9 voor hun huis aan de Klipperweg in Diemen.

Voor de rechtbank staat vast dat G. de schutter is die Jalink met twaalf kogels ombracht – mogelijk omdat die had verzuimd cocaïne te regelen voor het miljoen dat hem daartoe ter beschikking was gesteld.

De rechtbank noemt het ‘stuitend en blijk gevend van gewetenloosheid’ dat G. de liquidatie puur voor het bloedgeld pleegde terwijl Jalinks zoontje bij hem was. Jalink had hem net bij zijn oma opgehaald in zijn Porsche Cayenne.

G. liet het zoontje ‘in hevige paniek achter bij zijn stervende vader’. Het vonnis: ‘Hij zal de moord op zijn vader nooit vergeten’.

‘Extreem en roekeloos geweld’

De rechters tillen zwaar aan ‘het gemak’ waarmee G. en zijn getrouwen ‘extreem en roekeloos geweld gebruiken’, ook midden in een woonwijk als het nog licht is. De bewijzen bieden de rechtbank ‘inzicht in een parallelle wereld van rivaliteit en wraak tussen criminele groepen en personen die in toenemende mate de samenleving ontwricht’.

De rechtbank ziet volop bewijs dat Gideon G. de uitvoerder was van een moordopdracht die hij via zijn vrienden en neef had gekregen.

Een petje met zijn dna bleef achter op de vluchtroute van de daders. Daags voor de liquidatie had een groepje waarschijnlijke betrokkenen een ontmoeting bij het treinstation Diemen-Zuid. G. kon niet vertellen hoe die niet met de liquidatie te maken had.

In onthulde tekstberichten die leden van het groepje verstuurden via hun versleutelde PGP-Blackberry’s (Pretty Good Privacy) lijken ze de (aanloop naar) moord te bespreken. G. had ook bijzondere belangstelling voor de items over de liquidatie in televisieprogramma Opsporing Verzocht en op de bijbehorende website.

Verijdeld moordplan

De maximale tijdelijke straf voor een liquidatie zoals deze is dertig jaar, maar Gideon G. is in een eerder proces al tot zeven jaar cel veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij een moordplan in Heemskerk. Daar verijdelde de politie op het laatste moment dat de trainer van een amateurvoetbalclub met criminele contacten werd doodgeschoten. Bij dit moordplan was ruwweg hetzelfde groepje mannen betrokken.

Een verdachte mag geen zwaardere straf krijgen als twee zaken los van elkaar worden behandeld dan wanneer die zouden zijn samengevoegd, wat ook dertig jaar cel had kunnen opleveren.

Gideon G. was niet bij de uitspraak. Justitie moet nog beslissen of de andere verdachten uit Zuidoost voor de rechter worden gebracht. Tegen hen is minder bewijs, maar de veroordeling van G. kan justitie sterken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden