GGD wil kijkje in de psyche van de hoerenloper

De GGD heeft een online vragenlijst opgesteld voor klanten van prostituees in Amsterdam. In de enquête, die tot nu toe 240 keer is ingevuld, worden de meest intieme vragen gesteld.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Wie de test invult, wordt letterlijk de hemd van het lijf gevraagd. De vragen variëren van welke 'dienst' de prostitutiebezoeker heeft afgenomen (er zijn maar liefst acht opties), tot hoe lang het bezoekje heeft geduurd en tot wat voor type prostituee de hoerenloper zich aangetrokken voelt.

Veel van de vragen gaan over mogelijke misstanden in de prostitutie. De stelling van de vragen is soms wat kort door de bocht. Zo wordt er onder andere gevraagd of het een misstand betreft als een persoon onder dreiging van fysiek geweld de prostitutie in wordt gedwongen, of als een prostituee haar inkomsten moet afstaan aan een pooier. In de vraag wordt het antwoord eigenlijk al gegeven, je kunt nauwelijks ontkennen dat het een misstand is.

De GGD hoopt met de kennis die de test oplevert, maatregelen te kunnen treffen tegen misstanden in de prostitutie.

Het invullen van de test duurt ongeveer tien minuten. De enquête is tot nu toe 240 keer ingevuld. De GGD hoopt dat daar nog zo'n zestig bijkomen. Het Prostitutie en Gezondheidscentrum P&G 292 neemt bovendien een korte vragenlijst af onder de prostituees zelf. Het onderzoek duurt tot 1 augustus.

De klanten hoeven niet bang te zijn dat partners of familieleden door de enquête achter de prostitueebezoekjes komen. De GGD geeft aan dat de antwoorden volstrekt anoniem verwerkt worden. Om de prositueebezoekers aan te sporen de vragenlijst in te vullen, verloot de gezondheidsdienst drie cadeaubonnen voor bol.com van 75 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden