GGD: Vaccinatiegraad Amsterdam nog hoog genoeg

Ook in Amsterdam daalt het aantal gevaccineerde kinderen, maar de groepsimmuniteit biedt vooralsnog voldoende bescherming tegen uitbraak van infectieziekten.

null Beeld anp
Beeld anp

Infectieziekten komen en gaan, ook in de media. Er is nu veel aandacht voor de mazelen vanwege uitbraken in andere Europese landen. Maar in Amsterdam zijn de mazelen geen groot probleem, zegt Astrid Nielen van de Amsterdamse GGD.

"In Amsterdam hadden we in 2017 zeven gevallen. Een deel van hen had de ziekte in het buitenland opgelopen. Het aantal gevallen van kinkhoest daarentegen liep vorig jaar in de honderden. Daar lees ik dan weer weinig over."

De bescherming van Amsterdamse kinderen tegen infectieziekten is de taak van Nielen, hoofd stafbeleid van de jeugdgezondheidszorg van de GGD.

Met belangstelling volgt de arts de huidige discussie over het verplicht stellen van de vaccinaties uit het vaccinatieprogramma van de overheid.

"Uit oogpunt van publieke gezondheid ben ik blij met alle aandacht," zegt Nielen. "Ik hoop wel dat het debat er niet toe leidt dat groepen weigeraars in een kwaad daglicht worden gesteld."

Vroege vaccinatie voorrecht
Ook in Amsterdam is het aantal gevaccineerde kinderen gedaald in de statistieken. Vorig jaar was de vaccinatiegraad 87,5 procent, minder dan de 90 procent die de Wereldgezondheidsorganisatie landen voorschrijft.

De dalende trend is een punt van zorg, geeft Nielen aan. "Op den duur kan het een probleem worden. De vaccinatiegraad is nu nog hoog genoeg om te zorgen voor een goede groepsimmuniteit. Die zorgt ervoor dat ziekten zich niet snel kunnen verspreiden."

De oorzaken van de daling zijn niet precies duidelijk. Er is vanouds een kleine groep principiële weigeraars van vaccinaties, maar die wordt niet echt groter. Nielen: "We zien op de consultatiebureaus duidelijk wel veel meer ouders met twijfels en vragen dan vroeger.''

''De tijd is voorbij dat vaccineren vanzelfsprekend was. Ouders hebben nu behoefte aan informatie, en daar proberen we op allerlei manieren aan tegemoet te komen. In de spreekkamer, en ook op internet."

Nieuwe vaccinaties
Een factor van belang, vermoedt de arts, is het gegeven dat de ziekten waartegen de vaccins kinderen beschermen, zeldzaam zijn geworden en dus vrijwel onbekend.

"Toen ik zelf opgroeide, waren er nog mensen in mijn omgeving die polio hadden opgelopen. Ik hoorde verhalen van familieleden over difterie. Als de gevolgen van zulke ziekten helder op het netvlies staan, is de stap naar een vaccinatie veel kleiner. Dan prijzen mensen zich gelukkig met de mogelijkheid."

Er komen nog steeds nieuwe vaccinaties bij. Ook dat roept bij ouders wel de vraag op of dat allemaal wel nodig is.

Nielen: "Zuigelingen krijgen hun eerste vaccinatie met twee maanden. Daarvan vragen ouders zich ook af of waarom dat per se zo vroeg moet. Ik zie dat anders. Ik beschouw het als een voorrecht dat we een kind op zo'n jonge leeftijd kunnen beschermen tegen allerlei nare ziekten. Een baby met kinkhoest belandt vaak op de intensive care."

Migranten en expats
Geen rol van betekenis speelt de toegenomen etnische diversiteit in de stad. "Expats zijn over het algemeen gemotiveerd als het gaat om vaccinaties. Dat geldt voor alle migranten, zowel voor westerse als niet-westerse."

Nielen wijst op de relatief lage score van 83,4 procent voor Amstelveen. "Dat is een vertekend beeld. Kinderen van Japanse en Indiase expats zijn doorgaans voldoende gevaccineerd, maar niet volgens het Nederlandse programma. De cijfers zijn minder genuanceerd dan de realiteit."

87,5%

In Amsterdam daalt het aantal gevaccineerde kinderen. Vorig jaar was de vaccinatiegraad 87,5 procent, minder dan de 90 procent die de Wereldgezondheidsorganisatie voorschrijft

83,4%

Amstelveen heeft met 83,4%een relatief lage score, een vertekend beeld. Kinderen van Japanse en Indiase expats zijn wel ingeënt, maar niet in het Nederlandse programma

Vaccinatiegraad, kinderen geboren in 2015 Beeld Lvdb/Het Parool
Vaccinatiegraad, kinderen geboren in 2015Beeld Lvdb/Het Parool

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden