GGD sluit avonduitgifte heroïne op recept

De GGD bouwt de heroïne die het verstrekt noodgedwongen verder af. Tegen de zin van de Inspectie voor de Gezondheidszorg én het ministerie van Volksgezondheid. 

Sinds 2007 is heroïne geregistreerd als medicijn, bedoeld om het maatschappelijk en medisch functioneren van verslaafden te verbeteren.Beeld anp

Bij de zogeheten Geïntegreerde Voorzieningen in Centrum en Zuidoost komen zeker 115 Amsterdamse verslaafden regelmatig langs voor een medisch verantwoorde dosis heroïne.

Dat kon lange tijd driemaal daags zeven dagen in de week. Door een tekort aan personeel dat gekwalificeerd is de drugs toe te dienen sloten dit voorjaar al tijdens weekendavonden de deuren. Sindsdien is naar nieuw personeel gezocht en kregen heroïneverstrekkers hulp van collega's uit andere teams van de GGD.

Zorgcontinuïteit
Dat bood geen soelaas en dus is besloten ook op doordeweekse avonden geen heroïne meer te verstrekken. Daarmee kan de GGD vanaf 4 december weer de 'zorgcontinuïteit' waarborgen, schrijft verantwoordelijk wethouder Van der Burg dinsdag aan de gemeenteraad. Dan gaat de maatregel in. De facto dus minder momenten waarop de drugs kan worden toegediend, maar wel onder veiliger omstandigheden.

De cliënten die effect gaan ondervinden van de avondsluitingen worden individueel uitgenodigd voor een gesprek met een verslavingsarts. Een woordvoerder van de GGD legt uit dat de noodgreep een van de laatste mogelijkheden is om ad hoc-sluitingen te voorkomen.

"Er is een enorm tekort aan personeel dat dit werk kan en wil doen. Het is in het verleden voorgekomen dat we op een doordeweekse dag überhaupt niet konden verstrekken. Dat is nog onwenselijker."

Van der Burg waarschuwt dat het euvel nog niet permanent verholpen is. Door de hoge gemiddelde leeftijd van het GGD-personeel verwacht hij het probleem op de lange termijn weer tegen te komen.

Heroïnehandboek
De Inspectie voor Gezondheidszorg (IZG) en het Ministerie voor Volksgezondheid (VWS) zijn niet blij met het Amsterdamse besluit. Zij wijzen op het heroïnehandboek, een op basis van onderzoek opgestelde richtlijn die driemaal daags gebruik voorschrijft om een behandeling succesvol te laten zijn.

De GGD gaat de onenigheid bespreken met de het ministerie en de inspectie, zegt Van der Burg toe.

Volgens de gemeente maken 115 Amsterdammers gebruik van GGD-heroïne. 19 van hen doen dat driemaal daags, de meeste anderen een of twee keer per dag. Op de twee locaties samen ondervinden in totaal 65 patiënten gevolgen van de avondsluitingen.

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden