Nieuws

GGD Amsterdam start maandag met vaccinatie apenpokkenvirus

GGD Amsterdam start maandag 25 juli met vaccineren tegen het apenpokkenvirus. Het ministerie van Volksgezondheid heeft de vaccins beschikbaar gesteld voor specifieke risicogroepen om zo de uitbraak van het virus te beperken. Het eerst aan de beurt zijn mensen die PrEP slikken of daarop wachten.

Tahrim Ramdjan en Janna Nieuwenhuijzen
Microscopische opname van huidweefsel op een aap die besmet is met het Apenpokkenvirus, 1968.  Beeld CDC/Gado via Getty Images
Microscopische opname van huidweefsel op een aap die besmet is met het Apenpokkenvirus, 1968.Beeld CDC/Gado via Getty Images

Amsterdam krijgt 21.000 vaccins ter beschikking. Daarmee kunnen ongeveer 10.500 Amsterdammers beschermd worden tegen het apenpokkenvirus. Een vaccinatie is volledig na toediening van twee vaccins.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft GGD Amsterdam de opdracht gegeven om te beginnen met vaccineren. Wethouder Shula Rijxman (Zorg en Publieke Gezondheid) is blij dat de gemeente snel van start kan gaan. “Apenpokken kan een bijzonder vervelende ziekte zijn. Het is dus belangrijk om de groep mensen te beschermen die de grootste kans loopt op besmetting.”

Risicogroepen

Het ministerie van Volksgezondheid en het RIVM hebben selectiecriteria geformuleerd voor wie in aanmerking komt voor een vaccin. Om personen met de grootste kans op besmetting te bereiken gebruikt de GGD haar eigen databestand. De GGD nodigt eerst mensen uit die PrEP (een medicijn tegen hiv) slikken, of daarvoor op de wachtlijst staan. Vervolgens zijn mensen die met hiv leven aan de beurt, en daarna mensen die vaker op de soapoli langskomen.

Het aantal besmettingen met het apenpokkenvirus in Nederland is opgelopen tot 712. In de afgelopen week zijn 163 nieuwe gevallen aan het licht gekomen. Dat is de snelste toename sinds het virus in april in Nederland opdook.

Tip Het Parool via WhatsApp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden