GGD Amsterdam opent nieuwe testlocatie voor zorgpersoneel

De GGD Amsterdam heeft dinsdagmiddag een nieuwe testlocatie voor zorgpersoneel geopend. In deze teststraat kunnen sneller meer mensen op het coronavirus worden gecontroleerd en loopt niemand het risico een ander aan te raken.

null Beeld Jakob van Vliet
Beeld Jakob van Vliet

In het pand aan de Voormalige Stadstimmertuin in Centrum kunnen zorgmedewerkers van bijvoorbeeld verpleeghuizen, gehandicapten- en huisartsenzorg met klachten terecht met een doorverwijzing van de bedrijfsarts. De testlocatie is opgezet nadat het kabinet besloot dat meer mensen die werken in de zorg getest moeten worden. Werden op de vorige locatie doorgaans twintig tot dertig, met een piek naar vijftig, mensen op een dag getest, hier is plek voor ongeveer honderd man.

De locatie is van begin tot eind eenrichtingsverkeer en is zo ingedeeld dat je zonder iets of iemand aan te raken binnen vijf minuten weer buiten staat. Bezoekers volgen een vaste route op 1,5 meter afstand van elkaar, van het aanmeldloket naar een van de drie spreekkamers, waar GGD-medewerkers gekleed in schort, handschoenen, masker en bril klaarstaan om te helpen bij het afnemen van een neus- en keelswab, naar de uitgang waar de deuren automatisch opengaan.

Opschalen

Door die inrichting is niet alleen de kans op besmetting kleiner en de route sneller, door de grootte is ook opschalen gemakkelijk, zegt Yvonne van Duijnhoven, hoofd van de afdeling infectieziekten bij de GGD Amsterdam. Op een eerdere, kleinere locatie was dat niet mogelijk.

Opschalen is nu nog niet aan de orde. “Maar de coronacrisis is niet morgen afgelopen,” zegt wethouder Simone Kukenheim (Zorg), “en dan is zo’n locatie belangrijk voor de optimalisatie van de zorg. Hierdoor kan prettiger en sneller gewerkt worden, en je kunt uitbreiden als de vraag er wel is.”

Eerder deze maand werd in Purmerend een soortgelijke testlocatie geopend. Daar kunnen zorgmedewerkers terecht bij drive-ins, waarbij ze vanuit de auto een test doen, zodat gemakkelijk voldoende afstand kan worden gehouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden