GGD Amsterdam doet verdere studie naar morning-afterpil hiv

De GGD Amsterdam start begin volgend jaar met een nieuw hiv-preventieprogramma. Homoseksuele mannen kunnen door vroegtijdig gebruik van medicatie kunnen hiv-infecties worden voorkomen.

Carolien Lindeman
Bloedsamples van mensen die mogelijk HIV-besmet zijn. Beeld anp
Bloedsamples van mensen die mogelijk HIV-besmet zijn.Beeld anp

Het gaat om een onderzoek onder honderd tot tweehonderd homo's die vaak onveilige seks hebben. Dit is een belangrijke risicogroep. Als deze test goed uitpakt, wordt de aanpak onder meer mannen toegepast.

PEP (Post Exposure Profylaxe), is ter voorkoming van een infectie na blootstelling aan hiv. Daarvoor moeten de pillen wel binnen 24 uur na risicovol seksueel contact, en dus mogelijke besmetting, worden ingenomen, en dat weet lang niet iedereen.

Een deel van de mannen die onderdeel zijn van het programma, krijgt daarom deze medicatie mee naar huis, zodat ze die direct na risicovol seksueel contact kunnen innemen. Anderen worden zo voorgelicht dat ze na dergelijk seksueel contact de medicatie kunnen afhalen bij de GGD.

Veiliger
Op deze manier hoopt de GGD het aantal nieuwe hiv-besmettingen in de stad, dat al jaren hetzelfde blijft, terug te brengen. 'Als we zo deze risicovolle subgroep van mannen bereiken, kan dat het aantal besmettingen sterk verminderen. Hun vele seksuele contacten worden op deze manier veel veiliger,' stelt Martien Borgdorff, hoofd infectieziekten bij de GGD.

Als de test goed uitpakt, gaat de GGD nog een stap verder en zal een selecte groep mannen PEP ook preventief kunnen innemen. In dat geval heet dezelfde medicatie Prep (Pre Exposure Profylaxe). Als deze correct wordt ingenomen, is de gebruiker voor negentig procent beschermd tegen hiv-besmetting.

Maar de GGD is veel voorzichtiger met Prep. Borgdorff: 'De angst is dat de besmettingsgraad juist stijgt als mannen voor Prep kiezen in plaats van een condoom.'

De mannen moeten de medicatie volgens strenge regels innemen om goed beschermd te zijn. Daarnaast is het risico op resistentie voor de medicatie onduidelijk.

Lees vandaag (29-11) meer in Het Parool

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden