GGD Amsterdam: diagnose van hiv in één dag

Met behulp van een snelle tester die binnen anderhalf uur bloedonderzoek afrondt, is het mogelijk om binnen één dag een acute hiv-infectie vast te stellen en medicatie voor te schrijven.

Rob Rombouts
Een hiv-besmetting op celniveau Beeld ap
Een hiv-besmetting op celniveauBeeld ap

Het apparaat, een primeur in Europa, staat bij de GGD Amsterdam, die vandaag een nieuwe aanpak van hiv begint, samen met SOA Aids Nederland en het zogeheten H-team voor hiv-bestrijding.

Voordeel van de 'diagnose-in-één-dag' is dat meteen met medicatie kan worden begonnen. 'Dit geeft enorme gezondheidsvoordelen. Hoe eerder hoe beter de behandeling. Er zijn sterke aanwijzingen dat het immuunsysteem beter intact blijft als je zo snel mogelijk na infectie start met hiv-remmers,' zegt Wim Zuilhof, programmaleider Mannen die Seks hebben met Mannen (MSM) van Soa Aids Nederland.

Onmiddelijk bezoek
Hoe eerder met medicatie wordt begonnen, hoe sneller de kans op besmetting daalt in de acute fase. 'Want tijdens de acute hiv-infectiefase kan het virus zeer makkelijk worden doorgegeven.'

De nieuwe aanpak gaat als volgt: symptomen kunnen via www.hebikhiv.nl. worden ingevoerd. Die site is sinds vandaag in de lucht en wordt al druk bezocht. Bij een bepaalde score kan een verwijzing worden geprint voor een onmiddellijk bezoek aan de GGD, waar bloed wordt afgenomen. Binnen enkele uren test het nieuwe apparaat dat bloed op het deel van het virus dat in de acute besmettingsfase heel actief is. Blijkt sprake te zijn van besmetting, dan zit de patiënt een paar uur later aan de medicatie.

Symptomen
'Voor sommigen zal zo'n snelle diagnose als een schok komen, maar veel mensen zullen snelle aanpak waarderen,' zegt Zuilhof. Nu duurt het stellen van de diagnose minstens een week.

Ruim zeventig procent van de nieuwe infecties onder mannen wordt veroorzaakt door mannen die niet weten dat ze hiv hebben. Symptomen zijn: koorts, moeheid, uitslag op huid, spier- of gewrichtspijn, keelontsteking, hoofdpijn, diarree, nachtzweten en zweertjes in mond of op de geslachtsdelen. Overigens kan het ook zijn dat geen klachten optreden.

In Nederland leven zo'n 25.000 mensen met hiv en dit aantal neemt toe, jaarlijks met 1100 mensen. Naar schatting weet een kwart niet dat hij of zij besmet is. Van de nieuwe diagnoses, vooral onder homomannen en migranten, worden er ongeveer 350 per jaar gesteld in Amsterdam.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden