GGD: ‘Alleen nog corona-test als ziekenhuisopname dreigt’

Huisartsen hebben nieuwe instructies gekregen voor patiënten met luchtwegklachten die kunnen duiden op besmetting met het nieuwe coronavirus. Alleen mensen die er zo ernstig aan toe zijn dat een ziekenhuisopname dreigt, worden nog getest.

Beeld REUTERS

Alleen patiënten van boven de 70 jaar of met andere medische klachten mogen nog worden getest. Voorwaarde is wel dat ze minstens 38 graden koorts hebben en hoesten of benauwd zijn. Voor ouderen en mensen met een verslechterd immuunsysteem geldt de 38 graden-regel niet, bij deze groep volstaat een ‘koortsig gevoel’. “Bij patiënten die naar verwachting thuis uit kunnen zieken of juist direct opgenomen moeten worden, geeft de test geen meerwaarde.”

Het oude criterium voor een test dat een patiënt in een besmettingshaard als Noord-Italië of China is geweest, komt te vervallen, staat in de GGD-brief die even na het middaguur op dinsdag werd verstuurd.

Speciale huisartsenpost

Een Haagse huisarts vertelt dat patiënten zonder luchtwegklachten alleen worden gezien als dat dringend noodzakelijk is. In Den Haag worden alle mensen met ernstige corona-gerelateerde verschijnselen naar een speciale huisartsenpost gestuurd, waar ze worden onderzocht. “De meeste patiënten worden echter niet gezien omdat ze matig ziek zijn, ze krijgen het advies om thuis uit te zieken.”

Het inrichten van een speciale ‘corona-huisartsenpost’ is gedaan om efficiënt om te gaan met de schaars beschikbare beschermingsmaterialen. Ook wordt zo voorkomen dat besmette patiënten het virus overdragen op anderen.

Hoeveel patiënten de afgelopen dagen in Den Haag zijn gezien, kan huisartsenkoepel Hadoks niet zeggen. Wel wordt op dit moment bekeken of er niet meer van dit soort corona-posten moeten komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden