Gezonken Flinterstar lekt opnieuw olie

Uit het wrak van de gezonken Flinterstar lekt opnieuw zware olie. Die trekt richting het noordwesten, de Noordzee op. Drie schepen zijn ter plekke om de olie tegen te houden en op te ruimen. Dat meldt de Belgische staatssecretaris voor de Noordzee, Bart Tommelein.

Het gezonken vrachtschip Flinterstar. Vorige week dinsdag zonk de boot na een aanvaring met een gastanker. Beeld ANP
Het gezonken vrachtschip Flinterstar. Vorige week dinsdag zonk de boot na een aanvaring met een gastanker.Beeld ANP

Het Nederlandse vrachtschip beweegt en scheurt op de bodem van de Noordzee voor de kust van Zeebrugge. De lading is aan het schuiven en dat heeft het nieuwe lek veroorzaakt.

Duikers wilden zaterdag de olie uit het vrachtschip pompen, maar dat is niet gelukt. Door het schuiven van de lading konden de pompen niet worden aangesloten. Duikers hopen zondag een nieuwe poging te kunnen doen. Het weer is daar goed genoeg voor.

Haast
België wil eerst de olie uit het schip halen en daarna het wrak zo snel mogelijk bergen. De zuiderburen hebben daar haast mee, omdat de stormmaanden eraan komen.

Het is niet de eerste keer dat het wegpompen niet doorgaat. De afgelopen dagen moest het ook al een paar keer worden uitgesteld omdat het op de Noordzee hard waaide en er te hoge golven waren. In vier tanks zit nog olie. Uit een tank is de olie weggepompt. Wel is de olie rond het schip opgeruimd.

Het vrachtschip Flinterstar zonk vorige week na een aanvaring met een gastanker. Het wrak ligt in de buurt van de monding van de Westerschelde, een drukke scheepvaartroute.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden