Gezonde voeding te duur voor minima

DEN HAAG - Gezonde en verse voeding wordt onbetaalbaar voor mensen met een laag inkomen. Die waarschuwing uiten voedingsdeskundigen en budgetorganisaties.Door schaalvergroting en massaproductie kunnen de prijzen van fastfood en voorverpakte maaltijden laag blijven, terwijl verse groente en vers fruit juist steeds meer luxeproducten worden. ''Voor armen is gezond eten bijna niet meer mogelijk,'' zegt Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij vindt dat groente en fruit gesubsidieerd moeten worden, zodat ook voor de lagere inkomens het kunnen kopen.

''Hoe lager je inkomen, des te meer goedkope producten je koopt,'' aldus Seidell. ''En die zijn vaak vetter, calorierijker, zouter en zoeter.'' Volgens de hoogleraar zal het prijsverschil tussen gezond en ongezond eten steeds groter worden. ''Een happy meal kost een paar euro, een salade met tonijn al snel rond de tien euro.''

De GGD in Zuid-Limburg ziet in de praktijk dat mensen die in de schuldhulpverlening zitten, niet langer toekomen aan de dagelijkse hoeveelheid gezonde voeding. Sinds 2001 geeft de gezondheidsdienst cursussen hoe mensen met een minimaal inkomen toch gezond kunnen blijven eten.

Mieke Steenbakkers, beleidsmedewerker GGD Zuid-Limburg: ''Twee keer fruit per dag is niet meer te betalen. Dus we adviseren nu maar een glas ongezoet vruchtensap te drinken. Verse groente gaat ook niet meer altijd, dus dan maar uit blik. Dat is beter dan geen groente.''

In 2001 concludeerden de diëtisten van de GGD al dat een menu dat voldeed aan de eisen van het Voedingscentrum, nauwelijks op te stellen viel voor mensen met een minimaal budget. ''Sindsdien zijn de voedselprijzen alleen maar omhoog gegaan. Terwijl de besteedbare inkomens niet zijn meegegaan met de inflatie.''

Het Nibud heeft becijferd dat een echtpaar zonder kinderen dagelijks ongeveer 9,60 euro kwijt is aan drie gezonde maaltijden en een enkel tussendoortje. Een stel met puberkinderen betaalt dagelijks ongeveer achttien euro, dus 126 euro per week aan voeding.

Volgens de budgetorganisatie is een minimuminkomen in principe genoeg om gezond te eten. Voorwaarde is wel dat mensen de weg weten naar alle inkomensondersteunende regelingen. ''Een alleenstaande ouder met een minimumloon heeft recht op tien verschillende voorzieningen. Alleen als hij ze allemaal aanvraagt, redt hij het,'' zegt directeur Gerjoke Wilmink. Iemand die andere onvermijdbare kosten heeft, komt niet uit met zijn geld.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden