Gezonde ouderen mogen weer mondjesmaat bezoek ontvangen

Op aandringen van ouderenbond Anbo heeft het kabinet het advies om niet op bezoek te gaan bij mensen van 70 jaar of ouder versoepeld. Vanaf woensdag mogen zij weer één of twee vaste bezoekers ontvangen, mits die zich aan de richtlijnen van het RIVM houden.

70-plussers mochten sinds begin april geen bezoek ontvangen. Deze maatregel is nu versoepeld. Beeld ANP

De helft van de in het ziekenhuis opgenomen coronapatiënten is 69 jaar of ouder en van de overleden patiënten is de helft 82 jaar of ouder. Het beschermen van de kwetsbaren in de samenleving is vanaf het begin een van de belangrijkste uitgangspunten bij de bestrijding van het virus. 70-plussers mochten hierdoor bijna de hele maand april geen bezoek ontvangen. Een direct gevolg: veel zelfstandig wonende ouderen zagen wekenlang niemand en de eenzaamheid onder deze groep nam toe. 

Ouderenbond Anbo adviseerde de maatregel te versoepelen en het kabinet is hiermee akkoord. Zelfstandig wonende ouderen mogen één of twee vaste personen aanwijzen die met enige regelmaat op bezoek mogen komen. Hierbij moeten wel de RIVM-maatregelen worden nageleefd: 1,5 meter afstand en handen wassen. Daarnaast moet de oudere gezond zijn en de persoon die op bezoek gaat ook. 

Tot woensdag mochten familie of kennissen nog wel langskomen om boodschappen te brengen, maar die moesten voor de deur gezet worden. “Het is een wereld van verschil als een buurvrouw of familielid even een kopje koffie kan komen drinken,” zegt Liane den Haan, directeur-bestuurder van Anbo. “Oudere mensen belden naar onze telefoonlijn en gaven aan dat ze gezond zijn en toch geen bezoek mochten ontvangen.” Volgens de ouderenbond is beperkt bezoek aan gezonde ouderen echt mogelijk zonder hen daarmee in gevaar te brengen.

Knuffelen

De reacties op de versoepeling zijn positief, volgens Anbo. “Voor mensen is het nu weer duidelijk dat ze even iemand kunnen zien en spreken. Natuurlijk is het fijn als een zoon of dochter boodschappen voor de deur zet, maar het is zo belangrijk dat ze een praatje kunnen maken. Maar ga niet knuffelen of kussen en houd je aan de andere RIVM-maatregelen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden