Gezocht: stadsdeelvoorzitter (van Surinaamse afkomst)

Amsterdam-Zuidoost zoekt nieuwe stadsdeelvoorzitter. De eisen:  Surinaamse afkomst, en niet te honkvast, want over anderhalf jaar worden functie en stadsdeel opgeheven.

Standbeeld van de Surinaamse verzetsheld Anton de Kom in Zuidoost. Beeld ANP
Standbeeld van de Surinaamse verzetsheld Anton de Kom in Zuidoost.Beeld ANP

Wie wordt de nieuwe stadsdeelvoorzitter van Zuidoost? Welke ervaren bestuurder heeft zin om voor maximaal anderhalf jaar plaats te nemen op misschien wel de moeilijkste stoel in de hoofdstad?

Een commissie onder leiding van Hans Ouwerkerk gaat de komende weken namens de PvdA op zoek naar een geschikte kandidaat binnen de eigen gelederen, maar de partijcoryfee gaf meteen bij het startschot al te kennen dat er waarschijnlijk met een lantaarntje zal moeten worden gezocht naar een opvolger van voormalig stadsdeelvoorzitter Marcel La Rose.

La Rose kwam al snel na zijn verrassende aanstelling in 2010 als stadsdeelvoorzitter in botsing met een deel van zijn fractie, dat merkte dat de belangen van de Surinaamse achterban anders dan voorheen niet vanzelfsprekend behartigd werden. De onvrede daarover zorgde in toenemende mate voor hoogspanning tussen bestuurder en fractie. Na een reeks van botsingen gooide La Rose deze zomer de handdoek in de ring. Hij kondigde aan op te stappen, waarna de fractie van de PvdA alsnog een motie van wantrouwen indiende, als demonstratief gebaar naar de achterban dat de boodschap begrepen was.

Dat is de eerste lastige opdracht voor zijn opvolger: de nieuwe stadsdeelvoorzitter zal zich van meet af aan moeten voegen naar de verlangens van de fractie, of er volgt opnieuw een wandeling door een mijnenveld. Hoe lastig dat kan zijn, merkte waarnemend stadsdeelvoorzitter Muriël Dalgliesh prompt tijdens het Kwakoe Festival. Hoewel alle seinen op rood stonden, besloot zij het noodlijdende festival financieel bij te springen. Het leverde haar de dankbaarheid van haar achterban op, maar de reputatie van het dagelijks bestuur liep wel degelijk een deuk op.

Naast het wensenlijstje van de fractie ligt er ook nog een vertrouwelijke brief van de coalitiepartners VVD en GroenLinks op tafel, waaruit blijkt dat de fractie van de PvdA zeker wil zijn van invloed op de nieuwe stadsdeelvoorzitter en dat de coalitiegenoten eisen dat die invloed niet te groot is. Zeker is dat de nieuwe man of vrouw een Surinaamse achtergrond heeft, en de lijn zal voortzetten van Hannah Bel liot, Elvira Sweet en Marcel La Rose.

Lees meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden