Gezocht schip bij Kaapverdië gespot

De Arctic Sea (hier op een archieffoto) heeft een bemanning van vijftien Russen. Het schip was met een lading hout ter waarde van 1,3 miljoen euro onderweg van Finland naar Algerije. Foto EPA Beeld
De Arctic Sea (hier op een archieffoto) heeft een bemanning van vijftien Russen. Het schip was met een lading hout ter waarde van 1,3 miljoen euro onderweg van Finland naar Algerije. Foto EPA

MOSKOU - Het door Russen bemande vrachtschip dat vorige maand op de Atlantische Oceaan verdween is vrijdag opgedoken bij Kaapverdië voor de kust van West-Afrika. Dat hebben het Franse ministerie van defensie en de Russische ambassadeur in Kaapverdië meegedeeld. Over de toestand van de bemanning was nog niets bekend.

De onder Maltese vlag varende Arctic Sea verdween nadat het schip op 28 juli het Kanaal bij Engeland was gepasseerd. Het schip liet vervolgens nog van zich horen toen het langs Frankrijk en Portugal voer, maar daarna werd er niets meer van vernomen.

De Kaapverdische kustwacht localiseerde het schip ongeveer 840 kilometer uit de kust, meldde het Franse ministerie van defensie. De Russische ambassadeur in Kaapverdië zei dat de Russische marine opdracht heeft gekregen achter het schip aan te gaan.

De bemanning van de Arctic Sea had eerder gemeld dat het schip 24 juni voor de Zweedse kust was overvallen door een twaalftal gemaskerde mannen. Ze bonden de bemanning vast, ondervroegen ze over drugssmokkel, sloegen ze en doorzochten het schip, alvorens er twaalf uur later in een snelle opblaasbare boot vandoor te gaan.

De beweerde piratenactie riep de nodige vragen op. Ten eerste omdat zulke acties in Europese wateren zelden voorkomen en ten tweede omdat de entering pas werd gemeld toen het schip Engeland al gepasseerd was en op de Atlantische Oceaan voer. Sommigen vreesden dat een deel van de overvallers nog aan boord konden zijn.

De Europese Commissie suggereerde dat het schip twee keer kon zijn overvallen, een keer voor de Zweedse kust en wellicht nog eens voor Portugal. Woordvoerder Martin Selmayr zei geen verdere informatie te kunnen verschaffen om lopend onderzoek niet in de wielen te rijden.

De Russische rederij Solchart Archangelsk zei geen informatie over een tweede aanval te hebben. Pogingen om met de bemanning in contact te komen hadden allemaal gefaald.

De Arctic Sea heeft een bemanning van vijftien Russen. Het schip was met een lading hout ter waarde van 1,3 miljoen euro onderweg van Finland naar Algerije. Daar had het 4 augustus moeten aankomen, maar volgens de scheepvaartautoriteit op Malta is het niet door de Straat van Gibraltar gevaren.

De speculaties over wat het schip mogelijk is overkomen lopen uiteen van vermoedens dat het een verdachte lading vervoert, mogelijk drugs, tot theorieën over een zakelijk conflict. (AP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden