Gezocht: nieuwe bestemming voor silo's Zeeburgereiland

Wat moet er gebeuren met drie oude silo's op Zeeburgereiland? De gemeente Amsterdam gaat opnieuw proberen een bestemming te vinden met een prijsvraag.

Jasper Piersma
De markante gebouwen staan al zeker tien jaar leeg. Beeld Floris Lok
De markante gebouwen staan al zeker tien jaar leeg.Beeld Floris Lok

De markante gebouwen zijn al tien jaar niet meer in gebruik, nadat in 2006 de waterzuivering werd overgenomen door een nieuwe installatie in het Westelijk Havengebied. De drie silo's en twee slibvijzelgemalen werden uit nostalgisch oogpunt behouden.

Om de tanks een nieuwe bestemming te geven, werd ook in 2008 al een prijsvraag uitgeschreven. Het winnende idee was toen een Annie M.G. Schmidthuis in één van de silo's te vestigen, met bovenop het dak een speeltuin. De andere twee moesten onderdak bieden aan een restaurant, een theater en een bioscoopzaal.

Crisis
In 2012 werden de plannen echter afgeblazen: er waren problemen met de financiering. De financiële crisis was inmiddels om de hoek gekomen, waardoor ook de bouw van woningen op Zeeburgereiland op een laag pitje kwam te staan.

Maar nu de bouw van de Sportheldenbuurt weer in volle gang is, wil de gemeente opnieuw proberen een bestemming te vinden. De silo's moeten een belangrijke rol gaan spelen in de buurt en een mix zijn van verschillende functies. Geïnteresseerde ondernemers kunnen eind van het jaar meedoen aan een prijsvraag, waaruit volgend jaar de nieuwe invulling wordt gekozen. Er kunnen plannen ingediend worden voor één, twee of alle silo's.

De silo's zijn momenteel voorzien van grote hangsloten, omdat er laatste tijd geregeld mensen probeerden binnen te komen. Volgens de gemeente zijn de gebouwen echter niet veilig om nu bezocht te worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden