Plus

Gezocht: goede plannen voor het stadsdeel West

Gezocht: goede plannen voor het stadsdeel West. De hele maand oktober kunnen inwoners, organisaties en bedrijven plannen indienen op het terrein van duurzaamheid, groen en diversiteit.

Beeld Mats Van Soolingen

Het bestuur van West stelt drie ton beschikbaar voor de verwezenlijking van de beste inzendingen. De plannen kunnen de komende maand worden ingediend. Inzendingen van buiten het stadsdeel zijn welkom.

"Heel Nederland kan meedoen," zegt dagelijks bestuurder Jeroen van Berkel in een toelichting. "Als een organisatie uit Rotterdam een goed plan heeft voor West, nemen we dat graag mee."

De ingezonden plannen zullen worden bekeken door het stadsdeel op de haalbaarheid en de kosten. Vervolgens kiest de stadsdeelcommissie uit het aanbod maximaal dertig plannen die na de jaarwisseling weer aan de inwoners van West worden voorgelegd.

Burgers betrekken
Van Berkel: "De bewoners bepalen welke plannen worden uitgevoerd. Zij krijgen daarvoor een brief thuis met een unieke code waarmee zij op de website een stem kunnen uitbrengen. In maart willen we beginnen met de uitvoering van de gekozen plannen."

De proef in West maakt deel uit van het voornemen van het nieuwe stadsbestuur om burgers beter te betrekken bij de besluitvorming.

De vergroting van de participatie is een van de speerpunten in het beleid van het in mei aangetreden college.

Het is meer dan een probeersel, zegt Van Berkel. "Tot nog toe hadden burgers het recht van agendering, de mogelijkheid om onderwerpen op de agenda te zetten. Nu krijgen ze voor een deel van de begroting ook het recht van budget: waar moet het geld aan worden besteed?"

De opzet van de proef in West is afgekeken van het IJslandse Reykjavik, waar inmiddels bijna tien jaar wordt gewerkt met de methode.

"Daar worden elk jaar honderden plannen ingediend," vertelt Van Berkel. "En er wordt heel veel gestemd door de inwoners."

In Reykjavik leidde dat ook wel tot voorstellen van IJslanders om bijvoorbeeld een standbeeld voor Lenin op te richten. Van Berkel is niet beducht voor gekke plannen.

"We hebben goede ervaring met de Stem van West waarbij burgers agendapunten kunnen aandragen. Dat werkt prima."

Kritiek op participatie
Volgens de bestuurder is de inbreng van de burgers ook voor het bestuur van belang.

Jeroen van Berkel

Dagelijks bestuurder Jeroen van Berkel van West wil graag de kennis van burgers gebruiken.

"Er zit ontzettend veel kennis en creativiteit in het stadsdeel. Burgers weten vaak meer van hun buurt dan bestuurders en ambtenaren. Die kennis willen we graag gebruiken."

Van Berkel kent de kritiek op de participatie. "Er worden soms ook fouten gemaakt, en dat kan voor burgers heel frustrerend zijn. Maar we streven naar maximale invloed van de bewoners. Soms kan dat, soms kan dat niet. Daar moet je vooraf duidelijk over zijn."

Die duidelijkheid zit ook in de proef verankerd. "Alle gekozen plannen worden op de website geplaatst. Elke gemaakte keuze zal duidelijk moeten worden gemotiveerd."

"En de voortgang zal door iedereen stap voor stap te volgen zijn"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden