Aldus

Gezocht: 500 vrijwilligers voor gezelliger december

Serve the City zoekt 500 vrijwilligers om 1000 mensen een gezelliger december te bezorgen. Oprichter Brigitte Vonck-Makkinje (40) vertelt.

Aldus vrijdag 061219Beeld Shutterstock

Hoe ver bent u met die 500?

“Het loopt storm, al 350 mensen hebben zich aangemeld. We organiseren 65 projecten, en heel veel zitten er al vol. Ik moet dringend op zoek naar meer projecten.”

Iedereen wil vrijwilliger worden?

“Veel mensen willen rond de kerstdagen graag wat goeds doen.”

En die duizend mensen die geholpen gaan worden, hoe vindt u die?

“Via het maatschappelijk werk en andere organisaties, en via hulpvragen die we zelf krijgen, waarbij we met eigen ogen zien in wat voor schrijnende situaties mensen zitten en hoeveel eenzaamheid er is. Vijfhonderd vrijwilligers klinkt veel, maar het zijn er nooit genoeg.”

U noemt uw vrijwilligersorganisatie vernieuwend, waarom?

“Als iemand maar een keer per jaar vrijwilligerswerk wil doen of gewoon een dagje iets wil doen, kan dat. Dat is ook handig voor bijvoorbeeld expats, die zich niet kunnen binden.”

Wat voor projecten organiseert u?

“We bereiden pannenkoeken en maaltijden voor daklozen, we zingen kerstliederen in het VU en in bejaardenhuizen, we schilderen en klussen bij mensen die geen sociale contacten hebben, we knippen haren, en morgen, op Nationale Vrijwilligersdag, gaan we spinnen voor het goede doel. Maar de meeste activiteiten vinden plaats op 21 december.”

U zoekt nog nieuwe projecten, hoe gaat dat?

“Net op de fiets bedacht ik: we gaan ook Simple Acts of Kindness doen. Een kerstkaartje en een chocolaatje geven aan mensen die in het openbaarvervoer werken, of aan ambulancebroeders als we die tegenkomen. Helaas mogen politiemensen niets aannemen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden