PlusPS

Gezellige plek, die Wibautstraat

Wat? Is die grijze, winderige snelweg nou ook al leuk? In de Wibautstraat gebeurt het. En alles is er kosmopolitisch groot. 'Ineens is het een gave locatie, een soort Berlijn in Amsterdam.'

Marloes de Moor
Doorstromen maar, want daarginder wachten ze op je: het Rembrandtplein, de Nieuwmarkt, de Munt, de Grachtengordel Beeld Lars van den Brink
Doorstromen maar, want daarginder wachten ze op je: het Rembrandtplein, de Nieuwmarkt, de Munt, de GrachtengordelBeeld Lars van den Brink

Nederland kent veertien straten die vernoemd zijn naar wethouder Floor Wibaut. Ook plaatsen als Zaandam, Maarssen, Harinxveld-Giessendam, Gouda, Lekkerkerk, Meppel hebben er één. Maar die van Amsterdam is veruit de bekendste.

Die grote, brede arm die je vanuit de stadsroute S112 ferm de stad in loodst. Doorstromen maar, want daarginder wachten ze op je: het Rembrandtplein, de Nieuwmarkt, de Munt, de Grachtengordel.

Zelf kreeg de Wibautstraat de afgelopen decennia weinig goeds naar zijn hoofd. 'De Stalinallee', 'Grijze snelweg', 'Lelijkste straat van Amsterdam'. Ja, de Amsterdamse verkeersader werd zelfs 'de architectonische as van het kwaad' genoemd.

In 2015 kreeg hij een plekje in de top tien van meest vervuilende straten van Amsterdam. Desondanks is de Wibautstraat de afgelopen jaren steeds meer zélf een bestemming geworden in plaats van een grauwe corridor.

Die verandering werd in 2009 langzaam in gang gezet met de komst van Club Trouw, restaurant Canvas op de 7e (inmiddels onderdeel van het Volkshotel) en pop-uprestaurant Baut. De crisis dwong horecaondernemers om creatief te zijn en naar goedkopere oplossingen te zoeken.

De keuze voor de toch al leegstaande gebouwen van de Volkskrant, Trouw en Het Parool bleek een gouden greep te zijn.

Ontbijt- en lunchrestaurant Stek Beeld Charlotte Odijk
Ontbijt- en lunchrestaurant StekBeeld Charlotte Odijk

Al was het volgens Michiel van der Eerde, een van de pioniers die met pop-upconcept Baut begon, wel een risico. "In de Wibaut­straat was toen nog bijna niks. Het gebouw waarin nu The Student Hotel zit, stond leeg, het was een soort afwerkplek. We moesten maar afwachten of de mensen ook echt zouden komen. Toch zagen we wel potentie op dat stukje Wibautstraat."

Die potentie was er. Baut werd zo succesvol dat Van der Eerde vertrouwen kreeg in de plek. Anderhalf jaar geleden begon hij in hetzelfde gebouw Restaurant C.

In juni 2014 werd in het voormalige Volkskrantgebouw het Volkshotel geopend. Al snel volgden Grand Café Lokaal, ontbijt- en lunchrestaurant Stek, bekende ketens als de Coffee Company en Bagels & Beans, The Breakfast Club, Drovers Dog, Benji's, The Pool, The Student Hotel en TSH Collab. En in de Weesper­straat, het verlengde van de Wibautstraat, de trendy long & shortstay-appartementen van Zoku en sportschool High 45.

Vanaf 18 mei zal bovendien ook Het Parool in naam terugkeren naar de Wibautstraat. De krant was tussen 1970 en 2004 gevestigd in het pand waarin nu The Student Hotel zit. In het auditorium van het hotel krijgt Het Parool een dependance waar onder meer congressen, workshops, debatten en theatervoorstellingen zullen plaatsvinden.

De Wibautstraat is zo levendig geworden dat Michiel van der Eerde inmiddels spreekt van 'de rode loper naar de stad.'

Dreunende drilboor
Op een zonnige middag puilen de terrassen uit, ook al bevindt een deel daarvan zich in de schaduw, met een tochtige bries in je nek. De loungemuziek staat net een tandje harder, zodat het voorbij razende verkeer wat minder opvalt.

Op het terras van Stek maakt niemand er een punt van zijn stem te verheffen voor die dreunende drilboor aan de overkant, waar ze druk aan het bouwen zijn. Het Jan Bommerhuis op nummer 80, waar Albert Heijn zit, wordt daar met drie meter opgehoogd.

Gebouwen aan de Wibautstraat mogen tegenwoordig van de gemeente 30 in plaats van 27 meter hoog worden. Dat past mooi bij de kosmopolitische uitstraling van de straat. En die heeft de Wibaut­straat inmiddels onmiskenbaar.

Terras van Canvas, bovenin het Volkshotel Beeld Charlotte Odijk
Terras van Canvas, bovenin het VolkshotelBeeld Charlotte Odijk

Alles is er groot. Kolossen van compromisloos beton, gigantische terrassen, koeienletters op de gevels, enorme Amerikaans aandoende billboards waarop projectontwikkelaars en aannemers hun werk aankondigen.

Geen lullig buurtsupermarktje, maar een Albert Heijn die een half huizenblok bestrijkt. Royale stoepen waarop je kunt flaneren, slenteren, hardlopen of huppelen zonder dat iemand je tred blokkeert of op je hielen trapt.

"Als ik de stoep veeg, ben ik drie uur bezig om bij de goot te komen, zo breed is die!" lacht Rogier Hoek, eigenaar van woon- en cadeauwinkel ITEMZ. Lang voordat iedereen de charme begon in te zien van die vermaledijde Wibautstraat, stond hij daar al meubels te verkopen bij toen nog 'The Rob Krol Collection'.

Aanvankelijk was het een groothandel, maar toen mensen steeds vaker op de ramen klopten, stelde Rogier zijn baas voor er een winkel van te maken. In 2004 nam hij de zaak over en zette die samen met zijn vrouw Diana voort onder de naam ITEMZ.

Aanvankelijk werden ze voor gek verklaard. "Mensen vonden het een rare plek. 'Je gaat toch niet in die grauwe bende zitten!' zeiden ze. Wij waren het enige beetje kleur in de Wibautstraat. En nu vindt iedereen het een gave locatie, een soort Berlijn in Amsterdam," zegt Diana.

'The Knowlegde Mile' staat op een groot billboard aan het begin van de Wibautstraat. De nieuwe bijnaam. Ook wel 'slimste straat' of 'kennisstraat'. Geen onlogische keuze gezien de meer dan 30.000 studenten die er dagelijks komen, de honderden kennisgerichte bedrijven die er gevestigd zijn en grote onderwijsinstellingen als de Hogeschool van Amsterdam, de Amstelcampus en het Cygnus gymnasium.

TSH Collab Beeld Charlotte Odijk
TSH CollabBeeld Charlotte Odijk

The Knowlegde Mile is een project waarin onderzoekers, studenten en bedrijven samenwerken om stedelijke problemen aan te pakken. Zo houdt een denktank binnen The Knowlegde Mile zich bezig met de vergroening van de straat.

Wie het niet van een mooi, verfijnd koppie moet hebben, gooit zijn hersens en zijn spierballen in de strijd, zo blijkt. Naast kennisinstituten zijn ook sportscholen ruimschoots te vinden in de Wibautstraat.

Vondelgym, Amstelcampus Sport & Fitness, Sport City, High 45 en het 50 meterzwembad in het Student Hotel spuwen om de haverklap gestroomlijnde jonge mannen en vrouwen uit.

Terwijl bij FA. Vos Medische Instrumenten mensen met warmtekussens en steunkousen naar buiten stiefelen, begeeft zich om de hoek een jongere generatie in een wereld van souplesse, van scherp gesneden skinny's, felgekleurde sneakers en limited editions.

De horecagelegenheden spelen slim in op het verlangen naar een gezond, fris en duurzaam leven. The Breakfast Club biedt naast de sandwiches bijvoorbeeld speltmuesli, yoghurt, granola, superfoods en gojibessen. Bij Stek kun je je bietenhumus of burger op een desembol krijgen. En bij cafetaria/snackbar 2002 aan de overkant oogt de raambelettering zo zacht en eigentijds dat er van een vadsig patatje oorlog geen enkele 'dreiging' meer lijkt uit te gaan.

Liselotte Ouwerling en Harriet van Utenhove, eigenaars van ontbijt- en lunchrestaurant Stek, kwamen drie jaar geleden via de winkelstraatmanager van de gemeente terecht op de Wibautstraat.

"We waren meteen gecharmeerd van deze locatie. Nou ja, gecharmeerd... Het pand is natuurlijk afschuwelijk lelijk en de straat eigenlijk ook, maar de buurt biedt mogelijkheden. Veel hotels, veel mensen, veel studenten. En zoveel ruimte met een groot terras vind je niet snel ergens anders."

Ouwerling werpt een blik op een ambulance die met gillende sirenes voorbij scheurt: "Tja, aan het verkeer kunnen we weinig veranderen. Rustig en schoon is het niet, maar dat nemen we dan maar voor lief." Het lijkt de terrasbezoekers ook niet echt te kunnen schelen; onverstoorbaar lezen ze hun krant.

Vondelgym Oost Beeld Charlotte Odijk
Vondelgym OostBeeld Charlotte Odijk

Bij Restaurant C. zit een jonge vrouw in een felblauwe sportlegging achter een schaaltje salade. Ze roert daarin en schept er iets uit, totdat ze de ober erbij roept: "Wat is dit ook alweer?"

"Boekweit!" verklaart de jongeman monter.

Opgelucht: "Ach ja! Ik wist het even niet meer."

"Geeft niks!" luidt zijn vrolijke reactie. Met een blik op haar vriend die een vijg aan zijn vork prikt: "Zijn jullie verder nog oké?"

Planten tussen het beton
Ingeklemd tussen de Wibautstraat, de Spoordijk en de Platanenweg ligt een lapje groen: het Wibautpark. Een stadsparkje met overhangend geboomte, gras, krokussen en een schelpenpad. Een jongen van een jaar of acht voetbalt er met zijn vader. Hij wijst naar de lucht: "De zon komt! Lekker kleurtje krijgen, pap!"

Zijn vader gooit de bal: "Koppen hè, je moet hem koppen!" Wat onbeholpen duikt de jongen weg. De bal rolt over zijn nek. "Lekker kleurtje krijgen, pap! roept hij weer. De vader stuitert wat wrevelig met de bal: "En nu koppen hè? Je kunt toch mikken."

Een groepje Engelse toeristen slaat hen vanaf een bankje gade. Ze hebben pakken sinaasappelsap en broodjes tevoorschijn gehaald. Anderen gebruiken hun lunch op het terras van Drovers Dog of ontbijt- en lunchrestaurant Benji's, een van de nieuwste aanwinsten in de straat.
Bedrijfsleider David Markx (24) aarzelde geen moment toen het hoekpand vrijkwam. "Ik kwam graag bij Club Trouw. Toen al was ik ervan overtuigd dat de Wibautstraat écht leuk kon worden."

Markx heeft in samenwerking met kunstenaarscollectief Indebt Studio een Balinese sfeer in het restaurant gecreëerd, met veel planten tussen het beton en staal. "Benji's is een urban jungle, een plek voor creatieve mensen die elkaar inspireren en beïnvloeden. Maar ook flexwerkers, studenten, moeders met kinderen en mensen die net hebben gesport komen hier graag."

Even later stapt wat schoorvoetend een gezelschap ouderen de urban jungle binnen. Een vrouw parkeert haar rollator naast een tropische plant, waarna de menukaart ernstig en langdurig wordt bestudeerd. Daarop staan veel glutenvrije en veganistische gerechten.

Markx: "Maar we hebben ook gezonde smoothiebowls, broodjes rendang, pancakes en klassieke tosti's. Binnenkort gaan we een kleine avondkaart samenstellen met een rijsttafel in één bord, gadogado en rendang."

Vervloekte plek
Buurtbewoonster Tamira de Wind (51), voorzitter van Vereniging Weesperzijdebuurt, komt geregeld bij Benji's en het Volkshotel. Ook zij vond de Wibautstraat altijd een moeilijke, koude straat. "Het is daarom fijn dat er zoveel leuke horeca bij is gekomen."

The Student Hotel Beeld Charlotte Odijk
The Student HotelBeeld Charlotte Odijk

Maar De Wind maakt zich ook een beetje zorgen.

"Op de hoek van de Wibautstraat en de Grensstraat wordt een gebouw van bijna 30 meter hoog gebouwd. Voor de begane grond en de eerste verdieping is een horecavergunning met nachtbestemming aangevraagd. Daar heb ik moeite mee, omdat het 's nachts geluidsoverlast kan geven."

"Dat geldt ook voor het Volkshotel, dat op het binnenterrein twee extra verdiepingen met short-stayappartementen wil bouwen. Precies tussen de woonhuizen. Wij zijn niet tegen horeca, maar de buurt moet wel leefbaar blijven."

Leefbaar was het voor Diana en Roger van ITEMZ in de afgelopen dertien jaar lang niet altijd. Bouwputten, opgebroken straten, de economische crisis, junkies, zwervers. Ze maakten veel mee, maar hielden altijd stand. De door anderen zo vervloekte plek op die winderige Wibautstraat bleek uiteindelijk alleen maar een voordeel te zijn.

"Een vaste klantenkring hadden we al. Die is uitgebreid met toeristen, voorbijgangers, studenten en scholen uit de buurt. Onze mazzel is dat er verder weinig winkels zijn. Soms zeggen klanten: 'We kijken even verder.' Veel succes, denken wij dan. Even later komen ze terug, want er is namelijk niks anders," zegt Rogier.

Diana is ook blij dat de straat zo is opgeknapt. "De gemeente doet er veel aan, renoveert panden, heeft een mooie groenstrook in het midden van de straat gelegd. Toen de Coffee Company kwam, wisten we: het wordt nu hip."

Ze is daardoor meer van de straat gaan houden. "Ik voel me er steeds prettiger." Rogier weet dat zo net nog niet. "Ik kan niet houden van een straat. Nee joh. Ik houd van Diana, maar niet van de Wibautstraat."

De Wibautstraat Beeld Jorris Verboon
De WibautstraatBeeld Jorris Verboon

Waar moet je zijn?

Hotels/flexwerken
1. Volkshotel - Wibautstraat 150
Designhotel met daarin een café voor lunch en koffie, werkplekken voor zzp'ers, Club Canvas, restaurant Canvas op de zevende
en een badplaats met hottub en sauna op het dak.

2. The Student Hotel - Wibautstraat 129
Hotel met alles onder één dak: slapen,­ ­lunchen, dineren, sporten of werken in een van de zithoeken.

3. TSH Collab - Wibautstraat 129
Flexwerkplekken en community waar mensen ruimtes delen, elkaar ontmoeten in inspireren. Een plek voor zowel kleine, lokale start-ups en zzp'ers als medewerkers van multinationals.

4. Zoku Amsterdam - Weesperstraat 105
Een plek waar je kunt wonen, werken, ­ontspannen en afspreken. In de zogenoemde Social Spaces kun je eten of in ­contact komen met andere bewoners of mensen uit de buurt. Zoku Loft en Zoku
Loft XL zijn flexibele woon//werkplekken, geschikt voor langere verblijven.

Restaurants
5. Restaurant C. - Wibautstraat 125
C staat voor Celcius, omdat de verschillende temperaturen bij de gerechten een belangrijke rol spelen in dit restaurant. C staat ook voor de cocktails die je er tot laat kunt bestellen.

6. Grand Café Lokaal - Wibautstraat 85
Restaurant met vlees- en visgerechten uit de Josper grill-oven die uitsluitend werkt op houtskool.

7. Coffee Company - Wibautstraat 7

8. Bagels & ­­Beans - Hoek Ruyschstraat en Wibautstraat

9. Cafetaria 2002 - Wibautstraat 481

10. Stek - Wibautstraat 95
Ontbijt- en lunchrestaurant, maar ook geschikt voor een bitterbal in borreltijd.

11. The Breakfast Club - Wibautstraat 56
Ontbijt- en lunchtent. Pancakes en yoghurt als ontbijt. Heeft ook vestigingen op het Bellamyplein en op het Haarlemmerplein.

12. Drovers Dog 3 - Wibautstraat 206
Koffiebar en Australisch eetcafé.

13. The Pool - Wibautstraat 131
Restaurant in de voormalige club Trouw.

14. Benji's - Wibautstraat 196
Ontbijt- en lunchrestaurant met Indonesisch tintje en veel smoothiebowls.

Sporten
15. Vondelgym - Wibautstraat 131
Sportschool van Arie Boomsma.

16. Sport City - Wibautstraat 224
Health- en fitnessclub.

17. High 45 - Weesperstraat 101
High-end sportschool.

18. Amstelcampus sport & fitness - Tweede Boerhaavestraat 10
Niet alleen voor studenten.

Shoppen
19. ITEMZ - Wibautstraat 45
Woon- en cadeauwinkel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden