Plus

Gezellige klimaatmars, maar met een serieuze boodschap

'He ho kabinet, jullie vragen om verzet.' Met die leus kwamen donderdagmiddag ongeveer driehonderd klimaatspijbelaars ook daadwerkelijk in verzet tegen het huidige klimaatbeleid. Ze liepen mee in een klimaatmars van de Dam naar het Leidseplein.

Jesper Roele
null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

"Stiekem hoop ik wel dat er veel klimaatspijbelaars komen," vertelt Larissa Larsson (15) die de klimaatmars vandaag samen met David Lamberts (15) organiseert. "Ik doe dit omdat ik wil dat de regering niet alleen dingen belooft, maar ook wat doet."

David, die net zoals Larissa op het Gerrit van der Veen College zit is het daar mee eens, maar wil ook anderen inspireren. "Ik scheid mijn afval, gebruik zo min mogelijk plastic en plas onder de douche. Als iedereen iets doet dan draag je samen genoeg bij."

Spandoeken
Maar een kwartier voordat het begint valt de opkomst nog een beetje tegen. "Iedereen zal wel laat komen, er is geen haast toch," zegt een jongen die met paar vrienden staat te wachten.

Als de mars op punt van beginnen staat komen er opeens van alle kanten scholieren richting de verzamelplek bij het monument. Ze hebben spandoeken en borden meegebracht met teksten als 'students for climate' en 'global warming is a global warning'.

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

Pas als de stoet vertrokken is en op het Rokin loopt is te zien dat er ongeveer driehonderd scholieren donderdag de moeite hebben genomen om mee te lopen.

Het is druk en er wordt gedanst op muziek die uit zelf meegenomen geluidsboxen komt. "Ze zijn makkelijk in de hand te houden en allemaal wel lief," zegt een politieagent die met de groep meefietst ter begeleiding. Het is een gezellige demonstratie met een serieuze boodschap.

Minder vlees
Vooraan loopt Costas Vermeer (18) van het Pieter Nieuwland College. Hij draagt een spandoek met de tekst 'spread love, not CO2' en maakt zich grote zorgen. "Ik loop mee omdat ik later een gezin wil stichten en wil dat zij ook een toekomst kunnen hebben. Daarom probeer ik zelf steeds minder vlees te eten."

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

Net zoals Costas vindt ook Lotte Huizing (14) dat het niet goed gaat met de wereld. "We moeten klimaatverandering stoppen. Het gaat mis als wij niks doen."

Via het Rokin, Koningsplein, Vijzelstraat en de Weteringschans gaat de mars naar het Leidseplein. Voor het Barlaeus Gymnaisum wordt er gestopt. "Doe mee, sluit aan en laat de aarde niet vergaan," luidt de boodschap vanuit de stoet.

Opkomst
Verbaasde leerlingen staan voor het raam van hun klaslokaal naar buiten te kijken en een meisje dat net uit is vraag aan haar vriendinnen waarom zij niet meeliepen. Een voorbijganger die even moet wachten tot de stoet gepasseerd is, vindt het geweldig. "Was ik zelf ook nog maar jong," zegt hij.

Paar honderd meter verder op het Leidseplein is het voor vandaag klaar. "De opkomst was echt geweldig," vertelt Larissa. "Het is goed om te zien dat er zoveel mensen zijn gekomen. Of we het vaker gaan doen weet ik nog niet. Maar als de regering geen actie onderneemt zullen we wel moeten."

Donderdag 14 maart staat in Den Haag weer een landelijke scholierendemonstratie onder schooltijd op het programma. Een week geleden voerden 15.000 klimaatspijbelaars actie op het Malieveld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden