Gezellige feestmakers komen af op Lovelands broertje 909

Een dancefestival voor de echte technoliefhebbers. Zo staat 909, het kleine broertje van Loveland, bekend. Op een zonovergoten dag bracht de tweede editie van dit dancespektakel zaterdag heel wat technoliefhebbers bij elkaar in het Amsterdamse bos. Hevig stampend op de eclectische tonen gecreëerd door grote namen als Carl Craig en Funk D'Void dansten festivalgangers het spreekwoordelijke dak eraf.

De Amerikaanse dj Carl Craig treedt op voor een uitzinnig publiek Beeld Dennis Bouman
De Amerikaanse dj Carl Craig treedt op voor een uitzinnig publiekBeeld Dennis Bouman

Verslaggeefster Jeannine Julen begaf zich tussen de feestende massa en beleefde haar dag als volgt.

13.30 uur indianenhutjes en de magnetische krachten van Funk D'Void
Het is nog vroeg in de middag als de Schotse dj Funk D'Void het op een draaien zet. Van dansen is nauwelijks sprake en het kleine festivalterrein vertoont nog veel lege plekken. Toch wordt al snel een unieke festivalsfeer in gang gezet. Langs het water strijken de eerste festivalbezoekers neer op picknickdekens, terwijl in kleine indianenhutjes achterop het terrein diverse activiteiten gaande zijn. Geschminkt worden, een massage krijgen of simpelweg ontspannen lurken aan een waterpijp; het is er allemaal mogelijk.

Deze ontspannen setting wordt echter al snel omgetoverd tot een drukbezet dansfestijn. De eclectische dreunen van de Schotse dj lijken als een magneet te werken op het toestromend festivalpubliek. Binnen een mum van tijd is het eerder nog karig bezaaide dansterrein gevuld met heen en weer wiegende en het hoofd bonkende technoliefhebbers. Dat 909 met name techno-insiders aantrekt, blijkt volgens festivalganger Maikel wel uit de goede sfeer op het evenement. 'Technomensen zijn altijd gezellige feestmakers. Het loopt nooit uit de hand, omdat de goede muziek altijd centraal staat.'

Het is ook deze goede ambiance waar Robin en Olivier op af zijn gekomen. 'Alles is altijd goed geregeld op de Lovelandfestivals en daar houd ik van', zegt Robin opgetogen. Net als voor vele anderen is 909 voor de twee vrienden een gedegen aftrap van hun festivalseizoen. 'Onze hele zomer is volgepland met festivals. We gaan naar Sziget in Boedapest, Valtifest en nog veel meer festivals. Dit is een goed begin', vult Olivier zijn vriend aan.

15.30 uur Leeftijdoverstijgende muziek
Tussen al het feestgedruis in schuilt in een hoekje achter het dansterrein een echtpaar op leeftijd. De 80-jarige man van het stel knikt ritmisch mee op de eclectische tonen. 'Muziek is voor alle leeftijden', beargumenteert hij hun aanwezigheid. Zijn schuw om zich heen kijkende echtgenote merkt echter snel op dat ze omwonenden zijn. 'We zijn door de organisatie uitgenodigd om te komen kijken, maar leuk is het zeker', volgt de man vlug.

Dat muziek leeftijdoverstijgend is, blijkt ook uit de liefde die de 52-jarige Mies Philips koestert voor techno. Al ruim struint twaalf jaar struint dit zelfbenoemde housefenomeen alle housefestivals af. Philips behoort naar eigen zeggen zelfs al jaren tot de ware housefamilie. 'Ik kom op festivals altijd mijn vrienden tegen', glimlacht ze.

null Beeld
null Beeld
null Beeld
Echtpaar op leeftijd bezoekt 909 Beeld
Echtpaar op leeftijd bezoekt 909

17.45 uur Confettiesnippers en extravagante kledij
Met haar lange, rode lokken, zwarte hippiejurk en zwierige bewegingen mengt Philips uitstekend met het overige publiek. Het festivalterrein wordt overspoeld door hippieachtige figuren in shorts, harembroeken, zwierige indianentops en vrolijk heen en weer wapperende lange haren. Echte trendsetters passeren ook de revue, want menig festivalganger is niet vies van een extravagante oufit. Bonte kleurencombinaties, aparte hoofddeksels en kleurrijke kapsels, alles kan op 909. 'Naar bijna elk festival gaan wij zo gekleed', zeggen de in neongroen en -roze uitgedoste nichten Cheetah een Sheena.

Veel meer dan om de kledij draait 909 volgens Tim Rothfusz van de organisatie om de gezellige, intieme sfeer en ouderwets goede technomuziek. 'We leggen bewust de focus op één hoofdpodium, omdat de kwaliteit van de dj's op deze manier centraal staat.' Ook de internationale line-up is volgens Rothfusz een belangrijk ingrediënt voor het succesvolle concept. 'De Amerikaanse Carl Craig is een icoon in de technowereld. Hij loopt zeker al twintig jaar mee en heeft zijn sporen ruimschoots verdiend. Dat kan het publiek waarderen.'

null Beeld

19.30 uur Carl Craig in de ondergaande zon
In de ondergaande zon laat een uitzinnig publiek inderdaad zien de 43-jarige Craig te waarderen. Terwijl hij sporadisch een blik op het hem toejuichende publiek werpt, draait Craig in opperste concentratie zijn laatste beats. Massaal gaan op het volgepakte festivalterrein de handen in de lucht.

Nog lang niet vermoeid, ontvangt de dansende feestbende alweer de volgende dj. Of ze straks naar huis gaan? 'Nee, nog lang niet. Het is hier veel te gezellig. Schrijf dat maar in je artikel: gezellig', zegt de licht aangeschoten Ergun, terwijl hij ontspannen aan zijn biertje nipt.

null Beeld
null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden