Gezant Kaddafi voor overleg in Londen
De Libische leider Muammar Kaddafi heeft een gezant naar Londen gestuurd om met de Britse regering te overleggen. Britse media meldden dit vrijdag. Gezant Mohammed Ismail heeft de afgelopen dagen overleg gevoerd in Londen. Ismail is een naaste medewerker van Kaddafi's zoon Saif al-Islam. Hij is naar verluidt invloedrijk in Tripoli.
Het Britse ministerie van Defensie heeft het bezoek van Ismail niet bevestigd, maar zei in een reactie dat ''in alle contacten met Libische functionarissen is beklemtoond dat Kaddafi moet vertrekken''. Woensdag is de toenmalige Libische minister van Buitenlandse Zaken, Moussa Koussa, naar Londen overgelopen. Hij geldt als een van de best ingewijde en trouwste medewerkers van Kaddafi.
Koussa had volgens meldingen van het Duitse persbureau DPA maandag in het Tunesische Djerba met Franse diplomaten gesproken. Frankrijk heeft het voortouw genomen bij de militaire acties tegen het Libische regime. Het is niet bekend waar Koussa met de Fransen over sprak. Hij is na afloop naar Libië teruggegaan. De nieuwszender al-Jazeera berichtte vrijdag dat tal van hoge Libische functionarissen naar Tunesië zijn gegaan en niet meer zijn teruggekeerd naar Libië.
Oud-minister van Buitenlandse Zaken, Ali Abdussalam Treki, brak donderdag met Kaddafi. Hij veroordeelde het ''bloedvergieten'' in Libië. Het bewind had Treki onlangs nog aangewezen als gezant bij de Verenigde Naties. Sinds de opstand in Libië op 15 en 16 februari uitbrak in de noordoostelijke regio Cyrenaica zijn een aantal prominenten van het regime overgelopen naar de rebellen, zoals de minister van Justitie Mustafa Mohammmed al-Jalil en de minister van Binnenlandse Zaken, Abdel Fattah Younis.
Ook tal van diplomaten zijn overgelopen. Voor het Libische consulaat in Den Haag bijvoorbeeld wappert de rood-zwart-groene vlag van de opstandelingen. Het dundoek was van 1951 tot Kaddafi's staatsgreep in 1969 de vlag van het koninkrijk Libië. (ANP)