'Gezamenlijke vuist' nieuwe strategie FNV

De vakbonden van de FNV zijn bezig met een nieuwe strategie: die van de gezamenlijke vuist. Dat zegt voorzitter Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten zaterdag in het AD.

FNV-voorzitter Ton Heerts (R) en Bernard Wientjes, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, eind november op het Binnenhof. Beeld anp
FNV-voorzitter Ton Heerts (R) en Bernard Wientjes, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, eind november op het Binnenhof.Beeld anp

Deze strategie, die is afgekeken van Amerikaanse vakbonden, kan worden toegepast bij bedrijven waar veel werk is en waar zich ook nieuwe werkgelegenheid ontwikkelt. Bij cao-conflicten moeten alle werknemers het daar voor elkaar opnemen, omdat ze 'allemaal dezelfde problemen hebben". Dat kan betekenen dat bijvoorbeeld op Schiphol de bagageafhandelaars staken om betere voorwaarden af te dwingen voor het personeel van de winkels op de luchthaven.

In de Eemshaven, waar een nieuwe energiecentrale wordt gebouwd, is de strategie al toegepast. Daar werd actie gevoerd om een beter loon te bereiken voor buitenlandse werknemers, die volgens Van der Kolk zwaar worden onderbetaald. 'Die gezamenlijke vuist voor 5000 werknemers heeft zich bewezen. Dat ging wél om een kwart meer loon", aldus Van der Kolk.

Andere voorbeelden van bedrijven of regio's waar de nieuwe methode zou kunnen worden toegepast, zijn volgens de FNV-bestuurder de Tweede Maasvlakte of de Brainport Eindhoven. Daar ontstaat veel nieuw werk en wordt het volgens hem ook makkelijker om ontslagen werknemers door te sluizen naar andere bedrijven in plaats van ze op straat te zetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden