'Gezakte scholieren moeten voldoendes mee kunnen nemen'

Leerlingen die zakken voor hun eindexamen moeten de voldoendes die ze hebben gehaald mee kunnen nemen als ze het jaar herkansen.

Hanneke Keultjes
Het Amsterdams Lyceum in Zuid. Beeld anp
Het Amsterdams Lyceum in Zuid.Beeld anp

Zo wil de Tweede Kamer voorkomen dat ze een vak overdoen dat ze al in de vingers hebben en ze zich gaan vervelen. Voor vakken die ze wél goed doen, krijgen ze dan een certificaat.

Daarvoor pleit D66 woensdag in een debat over examens, met steun van de koepel van middelbare scholen, de VO-raad. De partij lijkt steun te hebben van een Kamermeerderheid, want ook regeringspartijen VVD en PvdA hebben er wel oren naar.

Nu is het nog zo dat middelbare scholieren die zakken het hele jaar - en dus alle vakken - opnieuw moet doen, dus óók de vakken waar leerlingen wél goed in zijn. Dat zorgt voor verveling in de klas, vindt D66.

Circus
"Dat een leerling het hele circus opnieuw moet doen, is buitengewoon frustrerend. Je hebt iets met een voldoende afgrond en voldoende is voldoende," vindt Kamerlid Paul van Meenen. "Die vakken nog een keer doen, is een verspilling van tijd en talent."

In de lesuren dat de leerling een vak zou volgen dat hij al beheerst, zou hij dat vak op een hoger niveau kunnen volgen, suggereren zowel Van Meenen als de VO-raad.

"Geef leerlingen de mogelijkheid om een extra vak te volgen, of een vak waar ze goed in zijn op een hoger niveau," stelt een woordvoerder van de VO-raad voor. Voor vwo'ers, die geen stapje hoger kunnen, heeft D66 ook een oplossing: die zouden stage kunnen gaan lopen.

Binnen vertrouwde schoolmuren
Van Meenen: "Ik wil dat niet vastleggen; dat is aan de scholen. Maar alles is nuttiger dan hetzelfde vak nog een keer doen." In het volwassenenonderwijs en op particuliere school Luzac worden al met deelcertificaten gewerkt. De ervaringen daar zijn goed, stelt de VO-raad woordvoerder. "Maar het is in het belang van de leerling om binnen de eigen, vertrouwde schoolmuren te blijven."

PvdA-Kamerlid Joyce Vermue is enthousiast en wil dat wordt onderzocht of deze wijziging mogelijk is. VVD-Kamerlid Karin Straus vraagt zich af of er praktische bezwaren aan kleven, maar is 'in principe voor'. Staatssecretaris Sander Dekker heeft al vaker gezegd dat hij niet wil dat leerlingen zich in de klas vervelen. De bewindsman is een groot voorstander van meer maatwerk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden