Gewonde journalisten in Homs vragen in video om hulp

De twee journalisten die in Syrië gewond zijn geraakt bij dezelfde aanval die journalisten Marie Colvin en Remi Ochlik het leven heeft gekost, hebben een video gemaakt waarin ze vragen om medische hulp.

Sacha Kester

De Franse Edith Bouvier wordt behandeld door Syrische artsen in de belegerde stad Homs, maar heeft een operatie nodig die ze onmogelijk kunnen uitvoeren.

Bouvier, die werkt voor de krant Le Figaro, vraagt in een video om een staakt-het-vuren. Ze moet dringend geëvacueerd worden met een ambulance omdat ze teveel bloed verliest.

Ook pogingen om de lichamen van de twee overleden journalisten te repatriëren, lijken te zijn gestaakt vanwege de constante beschietingen.

Op een bank
In de video is te zien hoe Bouvier op een bank ligt. Ze vertelt haar naam en de datum 23 februari, en legt uit dat ze gewond is geraakt bij de aanval die Colvin en Ochlik het leven hebben gekost.

'Ik heb een gebroken been. Mijn dijbeen is zowel in de lengte, als overdwars gebroken. Ik moet zo snel mogelijk geopereerd worden. De dokters behandelen ons zo goed als ze kunnen, maar kunnen ons niet opereren. Ik heb een staakt-het-vuren nodig en een ambulance of een goede auto om ons weg te krijgen', zegt ze.

In een andere video zegt de Britse fotograaf Paul Conroy, die bij dezelfde aanval gewond is geraakt, dat hij voor drie grote wonden in zijn been wordt behandeld door artsen van de oppositie. 'Ik wil met nadruk zeggen dat zij me hier als gast hebben, en me niet gevangen houden. (...) Het is duidelijk dat elke vorm van hulp die door de regering kan worden gegeven, welkom is.'

Op de onderste video legt een arts in het Arabisch uit dat Conroy diepe wonden in zijn been heeft, en dat Bouvier dringend medische hulp nodig heeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden