Gewonde in Dresden bij grote vechtpartij vluchtelingen

Bij een grote vechtpartij in een asielzoekerscentrum in de Duitse stad Dresden is maandagavond een gewonde gevallen. Volgens de politie begon de vechtpartij met een ruzie tussen twee vluchtelingen uit Syrië en Afghanistan, waarna allerlei mensen zich ermee gingen bemoeien. In een opvangcentrum in Calden gingen zondag al honderden vluchtelingen met elkaar op de vuist.

Op zondag kwam het in Calden, bij Kassel, ook tot gevechten tussen migranten.Beeld afp

De politie trad met veel agenten op in de turnhal van de technische universiteit van Dresden en wist de vluchtelingen snel tot bedaren te brengen. In de volle asielzoekerscentra moeten de bewoners het vaak maandenlang zonder privacy stellen. De gemoederen zijn daardoor licht ontvlambaar en het komt geregeld tot schermutselingen.

Zo gingen in Kassel vijftig Syrische asielzoekers maandagavond de straat op om hun ongenoegen te uiten over de manier waarop ze zijn ondergebracht. De mannen, vrouwen en kinderen trokken een uur door de binnenstad. Met spandoeken eisten ze meer douches en toiletten en betere toegang tot medicatie. Daarnaast klonk het 'Breng ons naar een betere plek' en 'De winter komt - geef ons informatie'.

De Duitse politie heeft zich uitgesproken voor het scheiden van vluchtelingen naar geloof, nu het in asielzoekerscentra geregeld tot confrontaties komt. De politie zit aan de grens van wat zij nog aankan, zegt vakbondsbestuurder Jörg Radeck in de krant Die Welt.

De sterk toegenomen werkdruk heeft volgens de bond niet alleen te maken met de toegenomen spanning in de centra. Ook het registreren van de asielzoekers en hen beschermen tegen rechtsextremisten kost veel mankracht.

Tijdelijk onderkomen gezocht
In Calden vielen zondag 14 gewonden. De spanningen begonnen met een gevecht tussen twee mensen in de kantine. Daarop kwam een groep Albanezen tegenover Pakistanen te staan. Van de 60 heethoofden raakte een achttal gewond, waarna de politie de toestand kon kalmeren.

's Avonds escaleerde het geweld niettemin opnieuw. Deze keer stonden 70 mensen tegenover 300 man, en het duurde uren voordat de situatie onder controle was. De vluchtelingen gingen elkaar onder meer met stokken te lijf en één gebruikte traangas.

Diverse mensen die het geweld wilden ontvluchten, liepen naar buiten. De politie probeert een tijdelijk onderkomen te vinden, waar de etnische groepen van elkaar gescheiden worden. In het tentenkamp, op het terrein van de luchthaven van Calden, zijn zo'n 50 agenten aanwezig.

In het kamp verblijven volgens de politie zo'n 1.500 mensen van twintig verschillende nationaliteiten. Enkele weken geleden kwam het al eens tot gevechten waarbij traangas werd gebruikt. Toen raakten tientallen mensen gewond, onder wie ook kinderen.

Er vinden in het tentenkamp geen controles aan de ingang plaats, zoals elders soms wel het geval is. De beveiligingsfirma gaf zondag geen commentaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden