Gewonde en gesneuvelde militairen terug

DEN HAAG - De lichamen van de in Uruzgan gesneuvelde eerste luitenant Dennis van Uhm en soldaat der eerste klasse Mark Schouwink zijn zondagavond in Nederland teruggekeerd.Met een KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht kwamen zij op vliegbasis Eindhoven aan, aldus het ministerie van Defensie. Daar zijn ze met een korte ceremonie overgedragen aan de nabestaanden. De uitvaarten van beide militairen zullen naar verwachting eind komende week plaatsvinden.

Dennis van Uhm (23) en Mark Schouwink (22) kwamen vrijdag om het leven door een aanslag met een bermbom toen zij op de terugweg waren van een verkenning bij Deh Reshan in Uruzgan. Korporaal der eerste klasse Roger Hack (25) en soldaat der eerste klasse Toninho Norden (20) raakten zwaargewond. Die zijn zaterdag overgevlogen naar Nederland en opgenomen in het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht. Het viertal diende bij het 45 pantserinfanteriebataljon dat is gelegerd in Ermelo.

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft zijn medeleven betuigd aan de families van de militairen. Karzai belde met de commandant der strijdkrachten, Peter van Uhm, de vader van de gesneuvelde Dennis. De families hebben de steunbetuiging van Karzai zeer op prijs gesteld, aldus Defensie.

Onder ruime belangstelling van Nederlandse, Australische en Amerikaanse collega's is zondag op Kamp Holland een herdenkingsdienst gehouden voor de twee gesneuvelde Nederlandse militairen. De Nederlandse militairen in Uruzgan hebben op de bases ook condoleanceregisters getekend om hun omgekomen collega's te gedenken. De papieren registers liggen op Kamp Holland, Camp Hadrian en Kandahar Airfield. Er staan foto's bij van de twee gesneuvelden. Ook kwamen de afgelopen dagen duizenden condoleances op de website van het ministerie van Defensie binnen.

Onder de condoleances bevonden zich al boodschappen van de bewindslieden van het departement en ook een blijk van medeleven van de net afgetreden commandant der strijdkrachten generaal Dick Berlijn. Veel mensen prijzen de twee gesneuvelde militairen om hun moed en beschouwen ze als helden.

De militaire vakbond AFMP vindt dat Nederland meer militaire steun moet krijgen van andere NAVO-landen in de Afghaanse provincie Uruzgan. ''Als die extra steun uitblijft moeten we bezien of de prijs die wij met al die verloren mensenlevens betalen nog opweegt tegen de doelstelling van de missie.''

Voorzitter Wim van den Burg van de AFMP waarschuwde voor het afnemen van het draagvlak in de samenleving in Nederland voor de missie. Volgens hem bewijzen de vele aanslagen met bermbommen waardoor de Nederlanders de laatste tijd worden getroffen dat er te weinig militairen zijn om het gebied te controleren. Het is volgens hem niet mogelijk volledig op de bevolking te vertrouwen. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden