Rechtbank

Geweldsexplosie op de plek waar Joes Kloppenburg stierf

In de Voetboogstraat, vlakbij de plek waar Joes Kloppenburg achttien jaar geleden werd doodgeschopt, trapten in april 2011 zes jongens een liggende man in elkaar. Ze hoorden werkstraffen tussen de 120 en 200 uur eisen, want ook het slachtoffer liet zich niet onbetuigd.

De zes jonge jongens gingen ongenadig tekeer in de Voetboogstraat, op de plek waar 18 jaar geleden Joes Kloppenburg werd doodgeslagenBeeld Jean-Pierre Jans

Inmiddels zijn ze 21 tot 23 jaar oud, wonen ze alle zes nog bij hun ouders en hebben ze drie jaar geleefd met de wetenschap dat er nog een lelijk strafzaakje uit de wilde jaren boven hun hoofd hing.

Bij het verlaten van cafe Nota Bene in de Voetboogstraat, het was een gezellig avondje geweest, raakte de groep op straat in conflict met een dronken mede-bezoeker, die agressief reageerde op een dolletje van een van de jongens. Er ontstond wat geduw en getrek, dat gesust leek te worden. Op de camerabeelden was gisteren goed te zien hoe één van de verdachten, Martijn M. (23), probeerde de man tot vertrek te manen.

Geweldsexplosie
Het lijkt goed af te lopen, maar dan haalt de man ineens vol uit naar Martijn. Daarop volgt een enorme geweldsexplosie: de zes duiken op hem, hij komt op straat te liggen en krijgt een regen van schoppen. Het duurt precies vijftien seconden, dan keert de groep zich af en blijft het slachtoffer voor dood op straat liggen.

Wat heel goed te zien is: Martijn neemt een aanloopje en schopt de liggende man met zijn sneakers vol in het gezicht. Waar de anderen voor openlijke geweldpleging terecht staan, zag justitie in dit feit een poging tot doodslag, wat gisteren werd afgezwakt tot poging zware mishandeling.

Agressor-rol
Het letsel van het slachtoffer viel relatief mee, op de beelden staat hij na enkele minuten al weer op. Een zware hersenschudding en talloze kneuzingen waren het gevolg; hijzelf herinnert zich vrijwel niets van deze 'bijna-doodervaring', alsof een vrachtwagen over zijn hoofd was gereden. Hij wilde aanvankelijk geen aangifte doen - zijn agressor-rol staat buiten kijf - maar werd daartoe geprest door de politie. Ter plaatse werd alleen Rutger D. (21) aangehouden, die na vier dagen hechtenis de namen van de anderen gaf.

Het zien van de beelden brengt veel schaamte teweeg bij de verdachten, vmbo-ers en mbo-ers zonder strafblad en vrijwel zonder ervaring in het straatvechten. Martijn, part-timer in een museum, Huub S. (21), kassamedewerker, Floris S. (21), medewerker in een herenmodezaak, Rutger, horecamedewerker, Jonathan A. (22), marktmedewerker en postbode, en Arthur G. (22), met perspectief op een horecabaan, vinden het moeilijk te verklaren hoe het zover heeft kunnen komen.

Ja, ze hadden wat gedronken, dat zal een rol gespeeld hebben, maar het was vooral een tomeloze woede die zich van hen meester maakte toen Martijn die laatste klap kreeg. 'Nooit geweten dat ik zo boos kon worden,' aldus Huub. Arthur was het emotioneel teveel geworden. 'Ik raakte m'n zelfcontrole kwijt.' Dat het slachtoffer met een brede grijns het gevecht aanging en hen dreigde dat ze nooit meer ergens veilig zouden zijn, droeg niet bij aan hun zelfbeheersing.

Deemoedig
De Officier van Justitie vindt het geweld buitensporig. 'Geweld in het uitgaansleven is een ernstig strafbaar feit.' Ze zou celstraffen kunnen eisen, maar ziet daar vanaf omdat de zaak al drie jaar oud is en omdat de jongens een deemoedige proceshouding tonen. Tegen Arthur eist ze 140 uur werkstraf, omdat hij zeven jaar geleden voor geweld al eens bij de kinderrechter stond, tegen Martijn 200 uur vanwege die ene trap en tegen de rest 120 uur.

De advocaten wijzen op de rol van het slachtoffer, die tot vijfmaal toe probeerde het gevecht te heropenen, en in het ziekenhuis een promillage van 2,2 bleek te hebben. Dat hij grijnzend tekeer ging, alsof hij zin had in matten, en gevoelloos leek te zijn voor de regen van schoppen, wijst op drugsgebruik, aldus één van de advocaten. Dat de redelijke termijn van vervolging lang is overschreden zien ze te weinig terug in de eis van het OM. En dat het slachtoffer ruim tweeduizend euro schadevergoeding vordert, vinden ze gezien diens 'eigen schuld' veel te ver gaan. De man verscheen zelf niet ter zitting; dat is emotioneel te zwaar, en hij zou de verdachten toch niet herkennen.

Uitspraak over veertien dagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden