Plus

'Geweldig om te zien dat mensen zo ver weg van Florida, zo betrokken zijn'

Isabelle Tol (15), een Amerikaanse uit Florida, kwam er stomtoevallig achter dat er in Amsterdam een protest werd gehouden tegen vuurwapengeweld in Amerika.

Malika Sevil
Het jonge protest zaterdagmiddag op het Museumplein. Beeld anp
Het jonge protest zaterdagmiddag op het Museumplein.Beeld anp

De aanleiding is de schietpartij op een school in Parkland, Florida waar een oud-leerling vorige maand zeventien leerlingen en medewerkers doodschoot.

De schietpartij voltrok zich zo'n beetje in Isabelles achtertuin - op de Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland, vijf minuten van haar huis. Ze verloor goede vriend Peter aan de schietpartij.

Isabelle bezocht eerder op de dag Body's World, ze zag toevallig op Facebook dat in Amsterdam, net als in honderden Amerikaanse steden en op heel veel andere plekken op de wereld, een 'March for Our Lives' werd gehouden. Ze besloot te gaan. Dus staat ze nu, in haar voorjaarsvakantie op het Museumplein met betraande ogen te aanschouwen hoe vele tientallen tot enkele honderden mensen meeleven.

Ze dragen borden als 'NRA weg R mee' en 'g(un)safe'. Er wordt onderling veel engels gepraat met een Amerikaans accent. Ze roepen dingen als 'Genoeg' is 'genoeg'. "Geweldig om te zien dat mensen in Amsterdam, zo ver weg van Florida, zo betrokken zijn."

Peter
Vijf minuten voordat de demonstratie voor het Amerikaans consulaat zou beginnen, vroeg Isabelle of ze ook nog wat tegen het publiek mocht zeggen. Het werd even korte als emotionele toespraak. Even later staat ze naast haar Nederlandse vader bij te komen. "Het is op Valentijnsdag gebeurd," zegt ze. "Ik kwam thuis en mijn moeder vertelde dat er een schietpartij op een school in de buurt was geweest. Ik dacht meteen aan mijn vriend Peter die daar naar school ging, dus ik sms-te hem. Hij reageerde niet. Van zijn familie hoorde ik later dat hij het niet overleefd had."

Meer slachtoffers kent ze niet. "Maar ik ken wel verschillende leerlingen die tijdens de schietpartij in het gebouw waren. Er zijn ook video's van mensen die moesten schuilen tijdens de schietpartij. Het was zenuwslopend." Het heeft de bewoners van Parkland dichter bij elkaar gebracht, zegt Isabelle.

Ondertussen spreekt Piet Hanegraaf (18 jaar, 5-Havo) de menigte toe. In het Engels. Hij is geen rasdemonstrant, zal hij even later uitleggen.

Sterker, dit protest tegen vuurwapengeweld in de Verenigde Staten is zijn debuut. Om zijn nek heeft hij een Amerikaanse vlag gedrapeerd. Piet komt speciaal voor de 'March for Our Lives' uit Amersfoort. "Omdat ik meeleef met mijn Amerikaanse vrienden."

Op audiëntie bij Hoekstra
De schietpartij in Parkland heeft Piet strijdlustig gemaakt, in de pacifistische zin van het woord. "Ik heb zelf ook iets georganiseerd," zo begint hij bescheiden. "Ik ga met een paar klasgenoten naar de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra. Dat hadden we eigenlijk nu willen doen, maar de ambassade wilde het gebouw in het weekend niet open gooien. Jammer."

In juni zijn Piet en zijn kornuiten wel welkom. Op tafel ligt dan het probleem vuurwapengeweld. "Wij willen oplossingen aandragen tegen de schietpartijen op Amerikaanse scholen." Het ambitieniveau ligt hoog, ja, dat geeft hij toe. "Maar niemand anders doet het," zegt Piet. "Wij vinden het belangrijk dat mensen gescreend worden voordat ze een wapen aanschaffen."

De demonstratie op het Museumplein is door Jooske van Houten (16) van het 4e Gymnasium en haar moeder in drie weken tijd in de steigers gezet, met hulp van de Democrats Abroad. "Ik ben zelf niet bang dat het in Nederland gebeurt," zegt Jooske. "Maar ik heb ook familie in Amerika en dat dit soort dingen daar voorkomen, vind ik heel eng."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden