Plus

'Geweldig als ik de eerste piraat in de Kamer word'

Ancilla van de Leest is de landelijke lijsttrekker van de Piratenpartij. 'De mensen zien nu de gevaren van de digitale samenleving.'

Patrick Meershoek
Ancilla van de Leest: 'Ik ben niet meer het meisje van tien jaar geleden.' Beeld Cindy Baar
Ancilla van de Leest: 'Ik ben niet meer het meisje van tien jaar geleden.'Beeld Cindy Baar

Meteen na de verkiezing van Ancilla van de Leest tot landelijk lijsttrekker kreeg de Piratenpartij vorige week voor het eerst een zetel toegewezen in de peilingen. Bij de verkiezingen voor een nieuwe Tweede Kamer in maart 2017 moeten dat er minstens drie kunnen worden, vindt de 30-jarige inwoner van Amsterdam.

"De tijd is er rijp voor. Vijf jaar geleden keken de meeste mensen mij nog glazig aan als ik de bescherming van de privacy in de digitale samenleving aan de orde stelde. Dat is nu echt voorbij. De mensen zien nu de gevaren."

Twee jaar geleden greep de Piratenpartij bij de verkiezingen net naast een zetel in de Amsterdamse gemeenteraad. "Het scheelde iets meer dan tweehonderd stemmen," zegt Van de Leest, toen nummer drie op de lijst. "Onze campagne was veel kleiner. We hebben sindsdien wel een vertegenwoordiger in de bestuurscommissie van stadsdeel West, Jelle de Graaf. Hij is de eerste piraat in het openbaar bestuur en hij doet het heel goed. Het lijkt mij geweldig om de eerste piraat in de Tweede Kamer te worden."

Berlijn
Na de gemeenteraadsverkiezingen trok Van de Leest naar Berlijn, met het plan daar een toekomst op te bouwen. "Ik vind het een fantastische stad, ook voor de onderwerpen waar ik me mee bezighoud. Er is een levendige hackerscultuur, en er zijn veel politieke vluchtelingen uit de Verenigde Staten die daar vertrouwelijke informatie naar buiten hebben gebracht. Het bewustzijn over privacy is heel groot: in Duitsland hoef je niemand uit te leggen dat het onverstandig is de overheid een eindeloze hoeveelheid informatie toe te vertrouwen."

Met bijvoorbeeld als gevolg dat veel inwoners van Berlijn een aankoop bij voorkeur contant betalen. Van de Leest: "Hier in Nederland is een grote druk vanuit de banken en het bedrijfs­leven om zo veel mogelijk te pinnen. In Berlijn is het precies andersom: daar is het ondenkbaar dat een winkel of restaurant alleen plastic accepteert. Heel veel zaken zijn juist cash only. Ik vind pinnen ook ontzettend makkelijk, maar ik doe uit principe geen aankopen in een winkel waar ik niet contant kan betalen."

Ancilla van de Leest

Ancilla van de Leest werd op 21 juli 1985 geboren in Rotterdam. Zij deed het gymnasium en werd ontdekt als model. In 2004 stond zij voor het eerst in de Nederlandse Playboy. In 2008 werd zij verkozen tot meest sexy vegetariër. Sinds 2012 is Van de Leest actief voor Bits of Freedom, een organisatie die ­opkomt voor digitale rechten.

IJsland
In Duitsland heeft de Piratenpartij, actief in meer dan veertig landen, ook de stevigste voet aan de grond met zetels in gemeenten, deel­staten en een fractie in het Europees Parlement. "Er zijn veel internationale contacten. Wij kunnen in de aanloop naar de verkiezingen veel leren van de ervaringen in Duitsland, dus daar is veel overleg over. We gaan binnenkort naar IJsland, waar de partij de grootste in peilingen is. Lijsttrekker Birgitta Jonsdottir wordt de ­eerste piratenpremier ter wereld."

Eind vorig jaar keerde Van de Leest terug naar Amsterdam. "Ik had in Duitsland best een baan kunnen vinden, maar niet op het niveau van hier. Dat heeft met de taal te maken, maar ook met de kennis van de maatschappij. Ik weet hoe Nederland werkt en ik denk dat ik hier van grotere waarde kan zijn."

Flinke boetes
De lijsttrekker werkt nu als adviseur in het bedrijfsleven op het gebied van privacy. "Er is een nieuwe wet die grote bedrijven verplicht zorgvuldig om te gaan met hun data, op straffe van flinke boetes. Een nuttig instrument om bedrijven te stimuleren anders na te denken over data en privacy."

Na haar terugkeer kreeg Van de Leest het verzoek van partijgenoten om zich verkiesbaar te stellen voor het lijsttrekkerschap. Ze heeft erover na moeten denken, vertelt ze. "Het is natuurlijk een besluit met ingrijpende gevolgen voor je leven. Onze leden zijn kritisch en ik heb mij in de lijsttrekkersstrijd flink moeten bewijzen. Ik had als pluspunt dat ik ervaring heb met aandacht in de media."

Want: als Van de Leest volgend jaar een zetel in de wacht sleept, is zij de eerste volksvertegenwoordiger in de parlementaire geschiedenis die tot drie keer toe voor de Amerikaanse Playboy heeft geposeerd.

Gaat haar verleden als naaktmodel niet in de weg staan van een eventuele politieke carrière? "Ik begrijp de vraag, maar het antwoord is natuurlijk nee. Ik geloof dat het vooral de oudere generatie is die ervan opkijkt. Voor de generatie die is opgegroeid met internet en alle vrijheden die daarbij horen, is het geen relevant issue."

null Beeld Cindy Baar
Beeld Cindy Baar

Drones
Van de Leest noemt internet als de rode draad door haar leven. "De mensen zien plaatjes van een model, maar daar zit een hele wereld achter. Ik had een website waarvoor ik alles zelf regelde. Ik was een internetondernemer. En net zoals internet een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt, heb ik dat ook. Ik ben ook niet meer het meisje van tien jaar geleden. Ik hanteer nu ook de naam Van de Leest in plaats van Tilia. Dat was echt een scheidslijn."

Filosoferend over het werk in de Tweede Kamer ziet Van de Leest een rol voor de piraten als actiepartij, naar het voorbeeld van de Partij van de Dieren. "Wij zullen onze punten onder de aandacht brengen en zo veel mogelijk invloed uitoefenen. Er zijn zo veel raakvlakken van technologische vooruitgang met actuele kwesties. De bescherming van patiëntgegevens in de zorg bijvoorbeeld of de robotisering van oorlogsvoering met drones. Door daarop te wijzen, kunnen wij op heel veel momenten met onze kennis een bijdrage leveren aan het debat en de besluitvorming."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden