Geweld tussen moslims en boeddhisten Myanmar kost twintig mensen het leven

Op de derde achtereenvolgende dag van gewelddadigheden, is het aantal doden in de Myanmarse stad Meiktila opgelopen tot twintig. In de stad Meiktila is de noodtoestand afgeroepen en is het leger ingezet om de onrusten onder controle te krijgen. Sinds woensdag vechten moslims en boeddhisten na een uit de hand gelopen ruzie tussen een goudverkoper en zijn klanten.

Door Redactie
Rokende straten na de rellen in Meiktila vrijdagochtend Beeld anp
Rokende straten na de rellen in Meiktila vrijdagochtendBeeld anp

De noodtoestand geldt in vier gemeenten van Meiktila. Met stokken en messen gewapende relschoppers heersen daar over de straten en steken moskeeën in brand. Officiële cijfers zijn er niet, maar een politieman schat het aantal doden op 20. Win Htein, parlementslid van oppositiepartij Nationale Liga voor Democratie (NLD), schat het aantal doden op 25.

Reacties
De Verenigde Naties heeft opgeroepen tot kalmte en ook de Britse regering heeft zich over de zaak uitgelaten. 'Ik roep alle partijen op tot een onmiddellijke stopzetting van het geweld en dring er bij de regering op aan alle nodige maatregelen nemen om burgers te beschermen', aldus de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Alistair Burt.

'Deze gebeurtenissen tonen aan dat de spanningen tussen de twee gemeenschappen zich uitstrekken tot andere delen van het land.' Dat zegt Isabelle Arradon van Amnesty International. 'Er is een reëel risico van verder geweld, tenzij de autoriteiten onmiddellijk stappen ondernemen om de mensen die in gevaar verkeren te beschermen', voegde ze eraan toe.

Eerdere onrusten
De spanningen tussen moslims en boeddhisten zorgen in Birma vaker voor botsingen, maar de uitbarsting van geweld is de ergste na de eerdere onrusten vorig jaar. Ook toen leidden religieuze en etnische spanningen voor gewelddadigheden.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden