'Geweld tegen hulpverleners hard aanpakken'

CDA en PvdA willen dat iedereen die zich in het openbaar vervoer ernstig misdraagt, direct een verbod krijgt om nog met trein, tram of bus te reizen. Foto Liesbeth Dingemans Beeld
CDA en PvdA willen dat iedereen die zich in het openbaar vervoer ernstig misdraagt, direct een verbod krijgt om nog met trein, tram of bus te reizen. Foto Liesbeth Dingemans

DEN HAAG - CDA en PvdA zijn het eens over een harde aanpak van geweld en agressie tegen hulpverleners. De coalitiepartners willen dat iedereen die zich in het openbaar vervoer ernstig misdraagt, direct een verbod krijgt om nog met trein, tram of bus te reizen.

Het CDA heeft daarvoor eerder dit jaar een motie ingediend en de PvdA liet dit weekeinde bij monde van Kamerlid Attje Kuiken weten daar nu ook voor te voelen.

De sociaaldemocraten willen nog verder gaan. Iemand die bijvoorbeeld een uitkering heeft, zou deze direct kwijt moeten raken. En wie een dokter of verpleger belaagt, verspeelt het recht op zorg.

CDA en PvdA gaan binnenkort met elkaar over de voorstellen praten. ''Wij zijn voor alles dat ons kan helpen om geweld en agressie tegen hulpverleners terug te dringen,'' zegt CDA-woordvoerder Coskun Cörüz, die momenteel in Canada op werkbezoek is. Cörüz wijst erop dat het al mogelijk is om in voorkomende gevallen bijkomende straffen op te leggen. Iemand kan uit zijn ambt worden gezet en bepaalde rechten verliezen.

Cörüz heeft ook een wetsvoorstel in voorbereiding waarbij de schade in geval van opzettelijke vernieling kan worden verhaald op de dader dan wel daders en/of hun ouders. Verder krijgen ouders van jongeren onder de twaalf jaar die drie keer in aanraking zijn geweest met de politie, hulp en toezicht bij de opvoeding. De CDA'er kan rekenen op steun van vrijwel de gehele Tweede Kamer.

De voorgestelde maatregelen volgen op straatrellen en bedreiging van hulpverleners in onder andere Gouda en Amsterdam, waarbij hoofdzakelijk Marokkaanse jongeren betrokken waren. (HET PAROOL)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden