Geweld taxichauffeurs onder de loep

Taxistandplaats bij het Centraal Station in Amsterdam. Foto ANP Beeld
Taxistandplaats bij het Centraal Station in Amsterdam. Foto ANP

AMSTERDAM - De afgelopen twee jaar zijn er in Amsterdam zeker zestig geweldsincidenten geweest die zijn gepleegd door taxichauffeurs. Dit meldt burgemeester Job Cohen in antwoord op schriftelijke vragen van VVD-raadslid Robert Flos.

Tussen juli 2007 en juni 2009 zijn minstens driehonderd incidenten bij de politie vastgelegd. In 21 procent van de gevallen gaat het om geweld, zoals mishandeling. Het aantal fraudemeldingen, bijvoorbeeld met vervalste papieren, bedraagt vijf procent; ruim drie procent draait om belediging.

Van de driehonderd zaken gaat het merendeel (58 procent) om verkeerszaken, zoals aanrijdingen, en 'taxispecifieke incidenten', die vooral betrekking hebben op de regels rond arbeidstijden. Cohen benadrukt dat het aantal van driehonderd een voorzichtige inschatting is. De politie houdt geen apart register bij van taxi-incidenten.

Flos stelde de vragen naar aanleiding van de dood van Rob Sitek, die begin juli overleed na door een taxichauffeur op het Leidseplein te zijn neergeslagen. Uit de antwoorden blijkt dat de samenwerking tussen de politie en de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW), die toezicht houdt op het taxivervoer, gebrekkig is. De inspectie wil dat controleurs tijdens taxiritten worden gevolgd door een onherkenbare politieauto. De politie vindt dit overbodig en Cohen is het daarmee eens.

De burgemeester schrijft verder dat in elk geval tot de dood van Sitek de politie op het Leidseplein voorrang gaf aan het tegengaan van uitgaansgeweld. Zaken als geweldpleging en intimidatie worden onderzocht als aangifte is gedaan. (BAS SOETENHORST)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden