Geweld Syrië laait op; 'VN moeten militaire actie toestaan'

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties moet overwegen militaire actie toe te staan als een internationaal vredesplan faalt. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé vandaag gezegd, terwijl het geweld in Syrië weer oplaait.

Alain Juppé Beeld epa
Alain JuppéBeeld epa

Juppé sprak in Parijs met leden van de Syrische oppositie. Hij zei dat het vredesplan van Kofi Annan, Syrië-gezant van de VN en de Arabische Liga, met voeten wordt getreden en dat Annans rapport dat op 5 mei verschijnt 'het moment van de waarheid' is.

Juppé zei dat Frankrijk met andere wereldmachten heeft gesproken over hoofdstuk 7 van het Handvest van de Verenigde Naties, dat de mogelijkheid tot militair ingrijpen biedt.

Raketbeschieting
Het regime van president Bashar al-Assad lijkt zich nog altijd weinig aan te trekken van het staak-het-vuren dat onderdeel uitmaakt van het vredesplan. In de stad Hama werden vandaag bij raketbeschietingen zeker 12 mensen gedood en raakten tientallen gewond, meldde het Syrische Observatorium voor Mensenrechten vanuit Londen. Het Lokale Coördinatiecomité repte zelfs van 54 doden, onder wie verscheidene kinderen.

De opposanten meldden ook dat er vier burgers in een bus in de provincie Idlib door Syrische veiligheidstroepen waren doodgeschoten, terwijl ook in de buitenwijken van de hoofdstad Damascus drie doden zouden zijn gevallen. Ook bij de regeringstroepen zouden slachtoffers zijn gevallen.

Het geweld, dat Annan als onacceptabel bestempelde, voltrekt zich ondanks de aanwezigheid van een kleine groep van 15 waarnemers van de VN. Het is de bedoeling dat er uiteindelijk 300 waarnemers komen. Volgens leden van de oppositie volgt er na elk bezoek van waarnemers aan stad of dorp een strafcampagne van het leger. Waarnemers hadden ook Hama bezocht.

De oppositieleden zeggen dat de VN met mensenlevens speelt door te wachten met het sturen van een volledige waarnemersmissie.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden