'Geweld onder taxichauffeurs door marktwerking'

UTRECHT - Taxichauffeurs moeten sinds de marktwerking in hun sector volgens FNV Bondgenoten niet alleen beducht zijn op agressie van klanten, maar ook hun collega's in de gaten houden.De FNV-bond wil dat de ministers Camiel Eurlings (Verkeer) en Ernst Hirsch Ballin (Justitie) in actie komen en zorgen voor veiliger standplaatsen en een hardere aanpak van ontoelaatbaar gedrag in de branche.

''Taxichauffeurs moeten soms letterlijk knokken voor de beste standplaatsen en de mooiste ritten'', aldus FNV-bestuurder Remko Mast donderdag. De afgelopen maand hebben bij de vakbond ongeveer twintig chauffeurs aangeklopt voor hulp, omdat ze zich geïntimideerd voelen door collega's en/of te maken hebben gehad met geweld. ''Terwijl vroeger in de taxiwereld collega's elkaar juist steunden in het werk en hielpen bij agressie van klanten.''

FNV Bondgenoten wil dat de overheid, die de taximarkt heeft vrijgegeven, maatregelen neemt om veilige werkomstandigheden voor de chauffeurs te garanderen. Zo moeten er meer onaangekondigde controles komen door de politie en de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW). Daarnaast is permanent (camera)toezicht nodig op grote taxistandplaatsen.

Ook moeten vergunning en chauffeurspas ingetrokken kunnen worden van taxirijders die zich schuldig maken aan ontoelaatbaar gedrag. Volgens de FNV-bond blijkt de politie en IVW nu vaak machteloos te staan, omdat vergunningen voor vijf jaar worden verstrekt en niet of nauwelijks in te trekken zijn. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden